HDZ za nepravilnosti optužuje DIP, Mesićev stožer tvrdi da je odgovorna Vlada

HDZ za nepravilnosti optužuje DIP, Mesićev stožer tvrdi da je odgovorna Vlada

U IZBORNOM stožeru predsjedničke kandidatkinje Jadranke Kosor tvrde da o izbornim nepravilnostima u BiH ništa ne znaju i da je, ukoliko ih je bilo, za to odgovoran DIP.

Glasnogovornik Jadranke Kosor Mate Radeljić za Index.hr je izjavio da je za sve eventualne  nepravilnosti odgovorno Državno izborno povjerenstvo. Radeljić je podsjetio da je DIP ranije odbacio žalbe koji su se odnosile na prigovore rada izbornih povjerenstava na pojedinim biračkim mjestima u BiH tijekom prvog kruga predsjedničkih izbora.

GONG je danas podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba zbog lažiranja rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora. Izvještaj GONG-ovih promatrača iz BiH pokazuje da su na popisu birača u BiH zaokružene i osobe koje više nisu žive, te osobe koje na dan izbora uopće nisu izišle na birališta.

U GONG-u sumnjaju da se radi o organiziranoj izbornoj prijevari.

Tijekom prvog kruga predsjedničkih izbora u izbornim povjerenstvima u BiH bili su uglavnom članovi HDZ BiH. Na ukupno 42 biračka mjesta izišla su samo dva nezavisna promatrača, i to GONG-ova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesićev stožer: Vlada je odgovorna za nepravilnosti na izborima u BiH

Iz izbornog stožera predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića poručuju da je Vlada RH odgovorna za nepravilnosti u glasanju u prvom krugu predsjedničkih izbora u BiH.

"To što se i ovaj put dogodilo u Bosni i Hercegovini a vezano uz nepravilnosti na predsjedničkim izborima o čemu danas izvještavaju neki dnevni listovi i pa GONG, još je jedan od dokaza da Hrvati u BiH nisu dijaspora jer tamo gdje su Hrvati dijaspora, izborne procese mogu kontrolirati institucije Republike Hrvatske (i diplomatska konzularna predstavništva)." - izjavila je za Index.hr glasnogovornica Stjepana Mesića Marijana Petir.

"Vlada RH je od  BiH zatražila povećan broj biračkih mjesta ali očigledno nije uspjela osigurati da izborni proces protekne u redu što je čini odgovornom za ove sad već evidentne nepravilnosti." - tvrde u Mesićevom stožeru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara