hebrang: današnji sastanak s babićem nije početak kolektivnih pregovora

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang izjavio je danas nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivicom Babićem da pregovori o kolektivnom ugovoru za liječnike danas nisu počeli, tako da su medijske najave o početku pregovora bile "zlonamjerne".

Hebrang je rekao novinarima da ga je Babić obavijestio o reakcijama HLS-a na Vladinu odluku o ukidanju radne obveze za liječnike.

"Nezamislivo je nametanje radne obveze liječnicima, jer ja im je nisam morao nametati u ratu, kada su dužnost obavljali u najtežim uvjetima", ustvrdio je Hebrang dodavši kako je ukidanjem radne obveze ponovno uspostavljeno povjerenje između liječnika i pacijenata.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić izjavio je da sindikat ostaje kod zahtjeva koje su iznijeli na početku štrajka, u siječnju prošle godine.

To znači da traže socijalni dijalog, izradu strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike, zaštitu stečenih prava, te izjednačavanje liječničkih plaća s plaćama sudaca, kao što je to bilo kod prethodnog kolektivnog ugovora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva nije mogao reći kada će pregovori o kolektivnom ugovoru početi jer prvo treba snimiti financijsko stanje u zdravstvu i imenovati pregovarački tim.

Na upit hoće li udovoljiti liječničkom zahtjevu za donošenjem strukovnog kolektivnog ugovora, Hebrang je odgovorio kako je u Europskoj uniji, kojoj težimo, pravilo da liječnici imaju strukovne kolektivne ugovore.

Što se tiče ocjene Sindikata znanosti da je otvaranjem pregovora samo s jednim sindikatom, prije razgovora s odborom svih sindikata javnih i državnih službi, prekršio proceduralne i demokratske uzuse, Hebrang je odgovorio da taj sindikat ili ne poznaje problematiku ili je nasjeo na zlonamjerne informacije o početku pregovora.

Ministar zdravstva najavio je da će se uskoro susresti s ostalim sindikatima koji djeluju u sustavu zdravstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara