Hebrang: Dugovi u zdravstvu 7,318 milijardi kuna

MINISTAR zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang izjavio je danas da su ukupni dugovi u zdravstvu, na dan njegova preuzimanja dužnosti 29. prosinca prošle godine, iznosili 7,318 milijardi kuna, te je naslijeđenu financijsku situaciju u zdravstvu ocijenio kritičnom.

Dugovi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iznosili su 3,686 milijardi kuna, od čega se milijarda kuna odnosi na dugove ljekarnama, zbog čega su veledrogerije već ranije zatražile blokade bolničkih računa.

Dug kliničkih bolničkih ustanova dobavljačima iznosio je 1,082 milijarde kuna, a općih i specijalnih bolnica 943 milijuna kuna.

U ukupne dugove uključeni su dugovi ljekarni dobavljačima u iznosu od 478 milijuna kuna, zajam KBC-a Zagreb od 511 milijuna kuna, te obveze Ministarstva zdravstva prema županijama u ukupnom iznosu od 616 milijuna kuna.

Hebrang smatra da je za dugove odgovoran isključivo HZZO, odnosno predsjednik Upravnog vijeća Nikica Gabrić i direktorica Ljubica Đukanović, koji su proteklih dana odbacili njegove optužbe ustvrdivši kako, prema zakonu, nisu bili odgovorni za poslovanje bolnica.

"Bolnice su ugovorne strane s HZZO-om i on treba obavljati nadzor nad poslovanjem zdravstvenih ustanova", kazao je Hebrang.

On pritom ističe kako je prošla HDZ-ova vlast, kada je odlazila 2000. godine, ostavila četiri milijarde duga, ali je isto toliko i potraživala, pa duga zapravo nije ni bilo.

Dodao je kako od bivše vlasti nije dobio ni jedan podatak o ukupnom dugu u zdravstvu, pa je kritičnost situacije spoznao iz dramatičnog pisma udruge veledrogerija Hrvatske gospodarske komore koje potražuju ukupno milijardu kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neki su računi stariji od 350 dana, pojedine bolnice nisu podmirile ni jedan račun u 2003. godini, a neki domovi zdravlja imaju dugove za lijekove još iz 2001.", kaže Hebrang.

Dodao je kako će se danas sresti s direktorima veledrogerija kako bi ih zamolio da odustanu od zahtjeva za blokadama bolničkih računa, te da se dogovore od dinamici sanacije dugova od travnja, kada bude donesen novi proračun.

Hebrang tvrdi da u bolnicama ipak neće doći do nedostatka lijekova i neisplate plaća budući da je Ministarstvo zdravstva iskoristilo zakonsku mogućnost prigovora na ovrhu.

Najavio je kako se zdravstveni dugovi više neće sanirati preko zajmova već iz tekućeg državnog proračuna, te da će uspostaviti centralizirani sustav praćenja računa svih ustanova u Ministarstvu zdravstva.

"Duga u zdravstvu mora biti jer je poskupljenje tehnologije u zdravstvu veće nego u bilo kojoj drugoj djelatnosti, ali je moj cilj taj dug držati na uzici i neću da on ugrozi poslovanje", ističe ministar.

Osvrćući se na smjene do kojih je došlo prošloga tjedna, Hebrang kaže kako je smijenjena svega jedna desetina upravnih vijeća zdravstvenih ustanova. "Ne zanima me koliko će ljudi biti smijenjeno, već kakvi su rezultati poslovanja tih upravnih vijeća".

Kada je riječ dogradnji KBC-a Zagreb, rekao je kako je inspekcija projekta još u tijeku, no sigurno je da će projekt biti prenamijenjen tako da se iz njega izbaci gradnja komercijalnog dijela (hotel i garaže).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara