Hebrang kao Mojsije hrvatske politike: Nakon Kosor, tko je sljedeći na Mesićevom udaru afera?

PRIJE nepuna dva tjedna HDZ-ovac Andrija Hebrang postao je Mojsijem hrvatske politike, nakon što je prilikom obilježavanja 17. obljetnice osnivanja karlovačkog HDZ-a upozorio prisutnu mu kolegicu Jadranku Kosor na to da bi se iduća mogla naći na meti onih koji u njihovim redovima nastoje unijeti pomutnju "izmišljajući" kojekakve afere.

"Ti si sljedeća!", kazao je znakovito Hebrang tvrdi Glas Slavonije, i tako i bi. Predsjednik Stjepan Mesić ispunio je nedugo nakon toga Hebrangovo proročanstvo, prozvavši prilikom gostovanja na jednom radiju potpredsjednicu Vlade da je do svojeg stana od 90 četvornih metara došla protuzakonito. Predsjednik se tako, osim kao "vicmaher", pokazao i dobrim "skandalmejkerom", jer njegova je izjava potaknula bujicu novinskih napisa o kojima se čita gotovo cijeli tjedan.

No, iako Hrebrang i kolegica mu Jadranka smatraju da su optužbe na njezin račun orkestriran napad na tabor HDZ-a (kao što je to uostalom, prema njihovu mišljenju, bio i niz drugih "navodnih" afera, primjerice "afera Verona" koju je otkrio Index a nakon koje bismo, da smo u "normalnoj" državi - smatraju mnogi - doživjeli smjenu premijera Ive Sanadera), nije predsjednik jedini koji se obrušio na Kosor. Na današnjoj novinskoj konferenciji to je, naime, učinio i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Pupovac je, naime, izjavio kako je u Kosoričinu stanu prije njezina useljenja živjelo dvoje maloljetne djece umirovljenog pukovnika JNA. Kosor je takve navode odbacila, priopćilo je danas njeno Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a u priopćenju stoji kako "o takvom slučaju dopredsjednici Kosor ništa nije bilo poznato".

"To je već opće poznata stvar. Nakon smrti oca i majke u tom je stanu živjelo dvoje maloljetne djece. Obojica su iseljeni iz tog stana, nakon čega se jedan od njih ubio, a drugi je, kako doznajem, postao zatočenik okolnosti u kojima se našao i život mu je pravi kaos.", objasnio je u razgovoru za Index Pupovac, koji Kosorici najviše zamjera kontekst u kojemu je useljena u sporni stan.

"U tim godinama veliki je broj ljudi na takav način iseljavan iz svojih stanova, koji su nakon toga dani drugima na raspolaganje. To je problem današnje vlade, ali predstavlja i opterećenje za sve nas.", objašnjava Pupovac, koji je na današnjoj konferenciji kazao kako način na koji je Kosor došla do stana "ozbiljno opterećuje vjerodostojnost Vlade" te da bi osobno, kad bi bio na njezinu mjestu, "sačuvao dostojanstvo javnosti od svoje pojave".

Mesić je, podsjećamo, nedavno optužio Jadranku Kosor da je devedesetih protuzakonito došla do vojnog stana u Zagrebu, kojega je navodno platila 15 puta manje od njegove realne cijene.

Odvjetnik Miroslav Šeparović, kojeg je Jadranka Kosor uzela za pravnog zastupnika u slučaju afere smatra, međutim, kako u vlasništvu stana njegove klijentice nema ničega nezakonitog. Valja naglasiti, smatra Šeparović, da je Jadranka Kosor po tada važećim pravnim propisima imala pravo zatražiti zamjenu stana i da je MORH imao zakonsko pravo odobriti joj zamjenu i da ne postoji nijedan propis koji bi to onemogućavao ili ograničavao.

Za HDZ, tojest neke njegove članove, optužbe na račun potpredsjednice Vlade, kao i ostale članove njihove stranke, bile su, i ostale, samo "obmane", "gnjusne insinuacije" i ostale beskrajno dosadne floskule koje građani Hrvatske slušaju kada su afere ovakvoga tipa u pitanju, a ako je suditi prema proročanstvu doktora Hebranga, sljedeći na listi "gnjusnih insinuacija" mogli bi biti Radimir Čačić ili Vesna Pusić, budući da je upravo njih, odmah nakon Jadranke, spomenuo kao moguće mete narednih Mesićevih prozivki.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara