Hebrang: Postupak Gabrića oko uvoza rožnice nezakonit

Hebrang: Postupak Gabrića oko uvoza rožnice nezakonit
MINISTAR zdravstva Andrija Hebrang izjavio je danas da je cijeli postupak vlasnika privatne poliklinike "Svjetlost" Nikice Gabrića oko zahtjeva za uvoz rožnice, koju je namjeravao transplantirati pacijentu iz BiH, bio suprotan važećem zakonu te da Gabrić zapravo nema odobrenje za obavljanje transplantacija.

Po Zakonu o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja iz 1988. godine, zahtjev za uvoz rožnice, kao i nekog drugog organa, može podnijeti samo ovlašteni Referalni centar Ministarstva zdravstva, a ne privatna ustanova.

"Da je zahtjev podnio Referalni centar, a to je Lions Hrvatska očna banka, mi bismo ga razmotrili", rekao je Hebrang na konferenciji za novinare. Dodao je da se na zahtjev ovlaštenog referalnog centra u Hrvatsku povremeno uvozi koštana srž.

Hebrang kaže kako mu kao ministru nije lako postupati prema zakonu s kojim se ne slaže jer je zastario, ali nema pravo odstupati od njegovih odredbi. Problem će biti riješen donošenjem novog zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa koji se trenutno nalazi u drugom saborskom čitanju.

Osvrćući se na Gabrićevu najavu tužbe zbog prozivke da nije ovlašten za obavljanje transplantacija, Hebrang je novinarima pokazao rješenje prethodnog ministra zdravstva Andre Vlahušića, koji je dan prije prošlih parlamentarnih izbora izdao Gabriću rješenje za obavljanje operacijskih zahvata iz područja oftamologije, na temelju Zakona o zdravstvenoj zaštiti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hebrang, međutim, tvrdi da tim rješenjem Gabriću nisu odobreni postupci transplantacije jer je za to potrebno rješenje prema Zakonu o transplantaciji organa, na temelju kojih rade i drugi transplantacijski centri u Hrvatskoj.

Osim toga, "Svjetlost" zadovoljava uvjete prostora i oprema, ali ne i kadrova jer ustanova koja se bavi transplantacijom mora imati najmanje tri tima liječnika kirurga.

Upitan što je s pacijentom kojemu je rožnica trebala biti presađena, Hebrang je rekao kako je od ministra zdravstva federacije BiH doznao da se ona nabavlja u BIH, a presađivanje nije bilo tako hitno da ga je trebalo obaviti u roku četiri dana.

Ni BiH prema svojem zakonu ne može uvesti dijelove ljudskog tijela, pa je rožnica, koju je Grabić naručio iz Bratislave, čekajući odobrenje propala u Tuzli.

Hebrang dodaje da svaka država ima pravo svoje pacijente prve opskrbiti organima, a u Hrvatskoj na presađivanje rožnice čeka 150 pacijenata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara