Hebrang: Radin kleveće

PREDSJEDNIK Odbora za zdravstvo Andrija Hebrang optužio je danas predsjednika Odbora za ljudska prava, Furija Radina za klevetu jer je utvrdio kršenje ljudskih prava u slučaju prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić, što znači da je bilo i kršenja zakona, štoviše i Ustava.

"Gospodin Radin ne može teretiti zdravstvo jer za to nije kvalificiran. U matičnom odboru o tome su raspravljali liječnici i socijalni radnici i ne dozvoljavam politiziranje zdravstva", ljutit je bio Hebrang.

Radin je, naime, danas kazao da je Odbor jednoglasno, "na osnovi izvješća i rasprave utvrdio da je došlo do kršenja ljudskih prava u postupanju nadležnih institucija u nekim segmentima sustava". Kasnije je kazao da se ministar zdravstva izrazio da je bilo kršenja zakona, i da se radi o segmentima zdravstva i socijalne skrbi. Radi se o istome izvješću inspekcije Ministarstva, a opet su zaključci Radinova odbora potpuno različiti od zaključaka Odbora za zdravstvo, koji je ustanovio da se tek treba utvrditi odgovornost osobne liječnice Jasne Lulić, a da su ostali postupili po zakonu.

"Gospodin Radin neka najprije prouči zakone o pravima pacijenata, zaštiti duševnih bolesnika i zdravstvenoj zaštiti, pa ako pronađe kršenje ovih zakona, neka optužuje struku", kaže Hebrang, zaključujući da - "Bez toga njegova optužba predstavlja klevetu i politikantstvo".

Mediji povrijedili ljudska prava

Hebrang ostaje kod jučerašnjih zaključaka - a to je da Hrvatska liječnička komora tek treba utvrditi odgovornost osobne liječnice, a da su Centar za socijalnu skrb, Hitna pomoć i bolnica Vrapče postupili po zakonu.

"Matični je Odbor analizirao svaku riječ tog izvješća i saslušao sve kompetentne osobe iz zdravstva i socijalne skrbi i utvrdio da nije bilo kršenja zakona", ponavlja Hebrang. "Ako su negdje povrijeđena ljudska prava Mirjane Pukanić, to je bilo u medijima gdje su izneseni detalji njezine bolesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da ako je bilo sporno utvrđivanje je li ona opasna za sebe i druge, pa joj je zbog toga bila nužna hospitalizacija, da istinu treba utvrditi kvalificirana osoba.

"Tko bi bio odgovoran da je digla ruku na sebe nakon odlaska novinara? Ja osobno nikome ne dopuštam takve procjene nikome osim liječnicima psihijatrima. Kako bi se spriječila prisilne hospitalizacije koje nisu potrebne, postoji kočnica koju predstavlja Općinski sud", kaže Hebrang.

Radin: Ostajem kod svake riječi

Predsjednik Odbora za ljudska prava Furio Radin kazao je da ostaje kod svojih riječi. Dodaje da je Milinovićevo izvješće, koje su pohvalili i šef HHO-a Ivo Banac, i predstavnik HND-a, Ivan Zvonimir Čičak, bilo izvrsno, iscrpno i temeljito.

"Temeljem izvještaja i rasprave utvrđeno je da je bilo kršenja ljudskih prava u segmentu zdravstva i socijalne skrbi, a ministar Milinović koji je donio sjajno izvješće i iz njegovog držanja danas se vidi da mu je stalo da se utvrdi kršenje ljudskih prava, rekao je da je bilo kršenja zakona. To se događalo u nižim segmentima zdravstva i socijalne skrbi", kaže Radin.

A.B.
Foto: H.P./L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara