Hebrang se želi osvetiti novinaru?

Hebrang se želi osvetiti novinaru?
MINISTAR zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang najavio je da će tijekom današnjeg dana poslati predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutinu Lučiću fotokopije dokumenata o sudjelovanju novinara u pojedinim aktivnostima Ministarstva zdravstva u proteklom razdoblju.

Hebrang je u izjavi za Hinu pojasnio kako se radi o jednom ugovoru koji je novinar "Večernjeg lista" Željko Krušelj potpisao sa Svjetskom bankom, dok se ostali dio dokumenata odnosi na deset imenovanja novinara u određena povjerenstva koje je osnivalo Ministarstvo zdravstva, a za što su bili honorirani.

Hebrang kaže kako su sva imenovanja novinara legalna te da s njima ne bi izlazio u javnost da nije u medijima objavljen prosvjed Zbora novinara HND-a koji prate zdravstvo zbog izjave člana Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Mladena Kovačića na neformalnom susretu s novinarima da bi oni koji pozitivno pišu o aktivnostima HZZO-a mogli biti nagrađeni jer za to "postoje razni fondovi".

"Moram braniti svoje ljude koji su željeli uspostaviti suradnju s novinarima, a pritom su znali za praksu mojih prethodnika u Ministarstvu zdravstva", kaže Hebrang. Dodao je da eventualnu objavu imena tih novinara prepušta predsjedniku HND-a.

Hebrang napominje kako se o cijelom slučaju mora konzultirati i s odvjetnikom budući da je Lučić jučer rekao da će, ako Hebrang ne iznese podatke o potpisanim ugovorima s novinarima, tražiti njegovu odgovornost.

Bivši ministar zdravstva Andro Vlahušić tvrdi da Ministarstvo zdravstva u vrijeme njegova mandata nije potpisivalo nikakve ugovore s novinarima. Jedini ugovor s novinarom odnosio se na pilot-projekt reforme zdravstva u Koprivnici koji se financira iz zajma Svjetske banke.

"Novinari su sudjelovali u radu pojedinih povjerenstava koja su se bavila javno-zdravstvenim problemima, kao što su borba protiv pušenja, suzbijanje prekomjerne težine, promicanje pravilne prehrane i drugi, i za taj su posao dobili honorar, kao i ostali članovi povjerenstva", rekao je Vlahušić Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodaje kako je honorar po sastanku povjerenstva iznosio 250 kuna te da je i Hebrang bio na čelu jednog od tih povjerenstava.

"Bilo bi danas zanimljivo vidjeti članke, primjerice, jednog novinara koji je bio vrlo kritičan i negativno pisao brojne članke o radu Ministarstva zdravstva, a svoj je dio posla u jednom o povjerenstava vrlo dobro obavljao", kaže Vlahušić.

Novinar Željko Krušelj, kojeg je Hebrang prozvao zbog honorara od 144.000 kuna, izjavljuje da je sklopio ugovor sa Svjetskom bankom na temelju provedenog međunarodnog natječaja te je radio na poslovima promicanja pilot projekta u Koprivnici putem lokalnih medija, gdje je objavio 80-ak tekstova.

"Prema poreznoj kritici koju sam dobio od Ministarstva zdravstva, u godinu dana primio sam 55.000 kuna i ne znam odakle ministru Hebrangu iznos od 144.000 kuna", kazao je Krušelj Hini.

"Moj je posao bio da pratim sve aktivnosti na projektu, pomažem s potrebnim informacijama novinarima koji o njemu pišu i putem tekstova koje sam objavljivao u lokalnim medijima upoznajem javnost s projektom".

Krušelj ističe kako je ugovor potpisao na godinu i pol dana, no posao je obavljao od 1. siječnja 2003. do 31. siječnja ove godine, kada ga je smatrao završenim budući da na svoju pismenu ostavku nije dobio nikakav odgovor od Hebranga.

Ističe kako matičnu redakciju nije službeno obavijestio o tom poslu, smatrajući da je riječ o dopuštenom honorarnom poslu koji je obavljao u Koprivnici gdje živi. "Ja sam politički novinar i nisam bio u nikakvom sukobu interesa jer u Večernjem listu nisam objavio ni jedan tekst o zdravstvu", kaže Krušelj.

Iznošenje cijelog slučaja u javnost smatra Hebrangovom osvetom zbog teksta u kojemu je izrazio svoje neslaganje s ministrovim odnosom prema pilot projektu reforme zdravstva koji se provodi u Koprivničko-križevačkoj županiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara