Hebrang smijenio i ravnatelja KB Merkur Martinca

Hebrang smijenio i ravnatelja KB Merkur Martinca
RAVNATELJ Kliničke bolnice (KB) Merkur Miran Martinac smijenjen je danas s te dužnosti nakon što je Upravno vijeće KB-a, na čelu s predsjednikom Dragutinom Košutom, odbilo Martinčevo očitovanje o poslovanju bolnice u prošloj godini.

Martinac je ustvrdio da je dug od 26 milijuna kuna u 2003. godini nastao iz opravdanih razloga i uz odobrenje prethodnog Upravnog vijeća zbog povećanog broja transplantacije organa, za što se bolnica specijalizirala posljednjih godina.

Za vršitelja dužnosti ravnatelja do izbora novog putem natječaja imenovan je urolog Željko Vidas, koji je zaposlen u KB-u Dubrava nakon što je urološki odjel s Merkura, zbog širenja transplantacijskog programa, prošle godine preseljen u Dubravu.

Martinac je nakon sjednice Vijeća izjavio kako je riječ o unaprijed režiranoj predstavi. "Iznenađen sam što vršitelj dužnosti dolazi izvan Merkura, jer nije moguće da ga nisu mogli pronaći među 140 liječnika zaposlenih u bolnici".

Za Martinčevu smjenu glasovalo je troje članova Vijeća koje imenuje Vlada - Dragutin Košuta, pomoćnik ministra zdravstva Milan Kujundžić i HDZ-ov saborski zastupnik Ranko Prgomet, dok su protiv smjene bili predstavnici KB-a Srećko Ciglar i Željko Benc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Košuta je rekao kako je od ukupno 26 milijuna kuna duga sporno 16 milijuna, budući da je 10 milijuna iskazano kroz fakturirane usluge. Košuta je tome pribrojio 56 milijuna kuna duga nastalog prije 2003., ocjenivši da je Merkur s ukupno 76 milijuna kuna jedna od najzaduženijih hrvatskih bolnica.

Martinac je odgovorio da na dug od 56 milijuna kuna nije mogao utjecati jer mu ga je ostavio prethodni ravnatelj Stjepan Bačić, sadašnji saborski zastupnik i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Martinac je ponovno ustvrdio kako je dug od 26 milijuna kuna za vrijeme njegova vođenja bolnice nastao zbog razvoja medicine, a ne zbog neopravdanog poslovanja. Transplantacijski tim bolnice, ovogodišnji dobitnik nagrade Grada Zagreba, u 2003. je obavio 28, a u ovoj godini 16 transplantacija, rekao je Martinac.

Veliki dio troškova, rekao je, nastao je zbog premalog bolničkog proračuna za ispunjavanje svih materijalnih obveza - od premale cijene transplantacijskog postupka do izvanrednog povećanja plaća djelatnicima, za što je u prošloj godini trebalo dodatnih dva milijuna kuna.

Martinac je podsjetio da je na mjesto ravnatelja izabran nakon isteka mandata svojega prethodnika putem javnog natječaja, s ciljem da KB Merkur preraste iz opće bolnice u visoko specijaliziranu medicinsku ustanovu.

Predsjednik Upravnog vijeća Dragutin Košuta prozvao je Martinca i zbog toga što je u 2003. godini u KB-u zaposlio 20 medicinskih djelatnika. Košuta, međutim, nije htio odgovoriti na novinarski upit zašto vršitelj dužnosti ravnatelja Željko Vidas dolazi izvan KB-a, pa će zbog toga morati biti primljen u radni odnos.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara