Hebrang: Svi koji su uplatili dopunsko zdravstveno osiguranje zadržat će prava do kraja godine

SVI koji su uplatili dopunsko zdravstveno osiguranje zadržat će prava po dosadašnjim pravilima do kraja godine, najavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang.

Sadašnji sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja mora se ukinuti, jer nije u skladu s europskim standardima koji ne dopuštaju da u istoj pravnoj osobi bude i osnovno i dopunsko osiguranje, rekao je Hebrang novinarima.

Takav oblik miješanja osiguranja svojedobno je prakticirala Slovenija, ali ga je vrlo brzo ukinula, napomenuo je ministar zdravstva.

Hebrang je najavio prijedlog da se svi osiguranici stariji od 65 godina oslobode plaćanja participacije za lijekove.

Mlađi osiguranici bi se mogli okrenuti privatnim osiguravateljima ili koristiti dopunsko osiguranje koje će institucionalno biti izdvojeno od osnovnog osiguranja.

Hebrang pritom navodi kako privatni osiguravatelji tvrde da mogu ponuditi i jeftiniju uslugu, pa bi osiguranik kod njih umjesto 80 kuna mjesečno izdvajao 75 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U okviru toga iznosa osiguranik bi, primjerice, mogao biti oslobođen plaćanja participacije, imao bi pravo izabrati liječnika u bolnici, te skratiti rok čekanja za prijem u bolnicu.

Hebrang kaže da bi odmah započela i izrada standarda osnovnog zdravstvenog osiguranja, što je posao na kojemu će trebati raditi više mjeseci.

Dodao je da po nalazu državne revizije za 2002. u HZZO-o nije bilo dokumenata iz kojih bi se vidjelo temeljem kojih kriterija i simulacija je uvedeno dopunsko osiguranje.

Sve je to dovelo do toga da je kroz dopunsko osiguranje ostvaren višak prihoda od 144,5 milijuna kuna nad rashodima, koji je prebačen u osnovno osiguranje, a to nije u skladu s ciljem, jer osnovno osiguranje ne smije ostvarivati višak od osiguranika, rekao je Hebrang.

Iste je godine HZZO nenamjenski potrošio 398 milijuna kuna za investicije, premda po zakonu financira samo zdravstvene usluge.

Hebrang stoga ističe da sustav dopunskog osiguranja treba uskladiti s europskim standardima, odnosno razdvojiti dopunsko i osnovno osiguranje.

Također kaže da se protivi ukidanju prava na dopunski rad liječnika, ali napominje da takav rad mora biti pokriven ugovorom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara