Hehet: 13 zatvorenika u Lepoglavi odbija zatvorsku hranu

UPRAVA za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa priopćila je danas da 13 zatvorenika lepoglavskog zatvora, oboljelih od PTSP-a, ´odbija uzimati hranu pripremljenu u kuhinji Kaznionice´.

Jedne dnevne novine danas su objavile da 20-ak hrvatskih ratnih veterana na odsluženju kazne u Lepoglavi od subote štrajka glađu, jer smatraju da su diskriminirani u odnosu na zatvorenike srpske nacionalnosti osuđene za ratni zločin.

Pozivajući se na telefonsku izjavu jednog od zatvorenika, čiji identitet nije naveden, dnevni list navodi da se zatvorenicima ne dopušta terapijski izlazak na koji imaju pravo nakon što odsluže više od polovice kazne, te da se takav izlazak dopušta osuđenicima srpske nacionalnosti.

Reagirajući na novinski članak, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Josip Hehet kaže da ostvarivanje pogodnosti izlaska izvan kaznionice najvećim dijelom ovisi o visini izrečene zatvorske kazne, vrsti i težini kaznenog djela, kao i neizdržanom dijelu kazne.

´Valja istaknuti da je prosječna duljina izrečene kazne zatvorenika, koji odbijaju uzimati hranu pripremljenu u kuhinji Kaznionice u Lepoglavi, 10 godina i 7 mjeseci, te da je 75 posto navedenih zatvorenika osuđeno zbog počinjenog ubojstva, 19 posto zbog preprodaje droge i šest posto zbog teške krađe´, ističe Hehet.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da tim zatvorenicima ostatak neizdržane kazne u prosjeku iznosi osam godina, što znači da su izdržali u prosjeku manje od četvrtine izrečene kazne.

Hehet navodi da su svi zatvorenici koji odbijaju hranu, zbog dijagnosticiranog PTSP-a uključeni u program pružanja psihološke pomoći, koji se provodi pod stručnim nadzorom zagrebačkog KBC-a Rebro, što jamči odgovarajuću kvalitetu izvođenja programa.

U priopćenju stoji da je u zatvorskom sustavu na izdržavnaju kazne zatvora ukupno pedesetak zatvorenika kod kojih je dijagnosticiran PTSP, od kojih je 27 u Lepoglavi.

Hehet se u današnjem priopćenju nije osvrnuo na zatvoreničke navode o navodnoj diskriminiranosti na nacionalnoj osnovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara