Helsinški odbor: Povjerenstvo za Srebrenicu bez potpore

PREDSJEDNIK Helsinškog odbora za zaštitu prava građana u Republici Srpskoj Branko Todorović u srijedu je novinarima izjavio da Povjerenstvo za istraživanje događaja u Srebrenici u srpnju 1995. godine ima male mogućnosti da uspješno završi rad.

Todorović je potvrdio da postoje dokumenti i dokumentirane informacije o masovnim egzekucijama tisuća Bošnjaka u Srebrenici, no da ih aktualna vlast Republike Srpske skriva i čini nedostupnima, a postoje i indicije da je dio dokumenata prebačen u Srbiju.

"Odgovorno tvrdim da Povjerenstvo za Srebrenicu, u sadašnjem sastavu i s bijednom logistikom, čak i bez telefona, te uz doziranje informacija iz službenih izvora vlasti nema izgleda bilo što značajnije učiniti", izjavio je Todorović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorović je dodao da aktualna vlast u RS unaprijed "instruira" časnike i vojne djelatnike, odnosno policajce za čija se svjedočenja o Srebrenici zanima povjerenstvo.

Todorović je ocijenio "neukusnim i politički neumjesnim", što je visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown Povjerenstvu za Srebrenicu odredio početak lipnja kao konačan rok za utvrđivanje i objavljivanje istine o tragediji u tom mjestu. O izvješću Povjerenstva ovisi navodno pristupanje Bosne i Hercegovine Partnerstvu za mir, odnosno euroatlantskim integracijama.

Građani Srebrenice drže da nitko nema pravo ograničavati vrijeme u kojem će se doznati istina o svim žrtvama, rekao je Todorović i ponovio da u sadašnjem sastavu, uz stalno ometanje rada Povjerenstva, ono teško može utvrditi istinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara