Henderson: Francusko ´ne´ ustavu EU negativno za pretendente na članstvo

FRANCUSKO odbacivanje Europskog ustava imat će negativne posljedice po zemlje koje pretendiraju na uključenje u Europsku uniju, izjavio je Phillip Henderson, potpredsjednik Njemačkog Fonda George Marshall iz Washingtona.

Henderson je za radio postaju Glas Amerike rekao kako drži da zemlje koje imaju datum za prijam u članstvo, Rumunjska i Bugarska, neće osjetiti posljedice najnovijeg razvoja događaja, ali da to ne vrijedi i za druge zemlje pretendente.

"Vjerujem da će zemlje koje su na rubu ili su u uznapredovalim pregovorima, kao što su Hrvatska, Makedonija, a na jesen ove godine možda i Turska, doživjeti pauzu. Ako ni zbog čega drugoga, ono zbog zaokupljenosti Unije unutarnjim raspravama kako povratiti dinamiku za proširenje", rekao je Henderson.

"Druga, još negativnija posljedica je mogućnost da će one snage unutar Unije, koje su skeptične po pitanju proširenja, dobiti na snazi i da ćemo vidjeti značajna odgađanja pregovora. Ne vjerujem da će se to dugoročno dogoditi, ali u sljedećih šest mjeseci ne vjerujem da će doći do većeg napretka u smislu proširenja Unije na istok i jugoistok", kazao je Henderson.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On drži da se negativne posljedice mogu očekivati i unutar zemalja pretendenata na članstvo.

"Vjerujem da će odgađanje prijama u Europsku uniju pridonijeti jačanju ekstremnih elemenata koji se protive približavanju Zapadu i članstvu u Uniju", rekao je Henderson.

(Hina) xsl yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara