HEP: Privremeno smanjena sigurnost napajanja električnom energijom

ZBOG priprema za pokusni rad trafostanica Ernestinovo i Žerjavinec sljedećih pet dana bit će smanjena sigurnost elektroenergetskog sustava, ali se ne očekuje prekid napajanja električnom energijom, izvijestili su danas iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Iz HEP-a podsjećaju da su završnim radovima i ispitivanjima počele pripreme za pokusni rad obnovljene 400/110 kilovoltne (kV) TS Ernestinovo, kod Osijeka, i novoizgrađene 400/220/110 kV TS Žerjavinec, kod Zagreba, te obnovljenih i dograđenih dalekovoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Postupak priprema za pokusni rad tih objekata zahtijeva povremeno isključivanje pojedinih postojećih dalekovoda i trafostanica u hrvatskom elektroenergetskom sustavu, što će na nekim područjima otežati mogućnost alternativnog napajanja, kakvo je inače osigurano u normalnim pogonskim okolnostima. Stoga će slijedećih pet dana biti smanjena sigurnost elektroenergetskog sustava, priopćeno je iz HEP-a.

Ipak, zahvaljujući dobroj pripremi i pozornom izvođenju radova i ispitivanja, u HEP-u ne očekuju prekide napajanja električnom energijom.

Obnovu u ratu potpuno uništene i opljačkane TS Ernestivno, te izgradnju TS Žerjavinec HEP je započeo u ožujku 2002. Izgradnja tih velikih objekata za prijenos povećat će sigurnost opskrbe električnom energijom Zagreba, sjeverozapadne Hrvatske, te posebno Slavonije, koja se još uvijek djelomično napaja preko privremenog dalekovoda izgrađenog u vrijeme rata. Puštanjem u pogon tih objekata omogućit će se i ponovno povezivanje čitavog područja UCTE (zajednički europski sustav prijenosa električne energije) koje obuhvaća čitavu kontinentalnu Europu, podsjećaju iz HEP-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara