HEP se priprema za povratak u posjed NE Krško

UPRAVA Hrvatske elektroprivrede (HEP) izražava zadovoljstvo činjenicom da je HEPu nakon gotovo pet godina omogućena realizacija vlasničkog statusa u Nuklearnoj elektrani Krško, priopćio je HEP u povodu ratifikacije ugovora o Krškom u slovenskom parlamentu.

´U ovom trenutku Uprava HEP-a izražava zadovoljstvo činjenicom da je HEP-u nakon gotovo pet godina omogućena realizacija vlasničkog statusa u NE Krško, odnosno ponovno stupanje u posjed ovog sigurnog, pouzdanog, energetski značajnog i proizvodnom cijenom konkurentnog izvora električne energije´, navode iz HEP-a.

Slovenski je parlament jučer ratificirao Međudržavni ugovor o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezano uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju NE Krško. Ugovor je Hrvatski sabor ratificirao 3. srpnja 2002. godine.

Iz HEP-a podsjećaju da je za stupanje Ugovora na snagu potrebno još da Slovenija diplomatskim putem obavijesti Hrvatsku o ratifikaciji Ugovora.

HEP će, nakon što ga hrvatska Vlada izvijesti o prihvaćanju diplomatske note, početi pripreme za realizaciju Društvenog ugovora o NE Krško.

Naime, Međudržavni ugovor o nuklearci potpisan je u Krškom 19. prosinca 2001. na ministarskoj razini, a istoga dana predsjednik Uprava HEP-a Ivo Čović i direktor ELES-a Vekoslav Korošec potpisali Društveni ugovor kojim se operacionalizira način zajedničkog upravljanja elektranom.

Bilo je predviđeno da odmah nakon obostrane ratifikacije i stupanja na snagu Međudržavnog ugovora, na snagu stupi i Društveni ugovor, a HEP je s 1. srpnja 2002. ponovno trebao preuzimati struju iz Krškog.

Iz HEP-a ističu kako je prvi korak u realizaciji Ugovora konstituiranje trgovačkog društva Nuklearna elektrana Krško d.o.o. u kojem će HEP biti ravnopravan partner poduzeću ELES-Gen d.o.o., koje je u stopostotnom vlasništvu ELES-a (Elektroslovenije), sa svim tijelima Društva - dvočlanom Skupštinom, šesteročlanim Nadzornim odborom i dvočlanom Upravom. Članovi tih tijela imenuju se na paritetnom načelu - jednak broj članova zastupa slovenskog i hrvatskog partnera u NEK d.o.o.

Prije početka funkcioniranja novoosnovanog društva potrebno je da predstavnici vlasnika utvrde tehničko-financijsko stanje u nuklearci, naglašavaju iz HEP-a.

Iz HEP-a također podsjećaju da Ugovor regulira i pitanje razgradnje elektrane i zbrinjavanja istrošenog goriva i radioaktivnog otpada, te da je predviđeno odvojeno skupljanje sredstava u fondove za razgradnju u Hrvatskoj i Sloveniji. Ugovor također predviđa ravnopravno angažiranje tvrtki iz obiju država, jednakost u stipendiranju i zapošljavanju novih kadrova. Sve odluke Uprave i Nadzornog odbora donosile bi se konsenzusom, a eventualni sporovi rješavali bi se na nekoj od unaprijed dogovorenih arbitraža.

Stupanjem Ugovora na snagu on postaje glavni dokument za regulaciju odnosa između dvaju vlasnika, te se povlače svi pokrenuti sudski sporovi, napominju iz HEP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara