HEP: Sindikat ima pravo na štrajk ali ne smije ugroziti opskrbu potrošača strujom

Hrvatska elektroprivreda (HEP) neosporava pravo na štrajk, koji je jedan manjinski sindikat najavio za 4. ožujka, ali ističe da se pritom ne smije ugroziti redovita opskrba potrošača električnom energijom.

Štrajk u proizvodnji, prijenosu i distribuciji struje, koji bi mogao dovesti do redukcije, prvenstveno u kućanstvima, najavio je Nezavisni strukovni sindikat operativnih radnika HEP-a ´Tehnos´.

Taj sindikat, koji od oko 15 tisuća zaposlenih u HEP-u okuplja 1.700 radnika, prijeti štrajkom 4. ožujka, ako Uprava dotad kolektivnim ugovorom ne regulira vrednovanje i tipizaciju radnih mjesta i ne prihvati pregovore o plaćama za teže radne uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uprava u današnjem priopćenju ističe da je u tijeku postupak mirenja s ´Tehnosom´ pa očekuje da će spor riješiti mirnim putem čime bi se izbjegao najavljeni štrajk.

´Tehnos´ je lani odbio potpisati kolektivni ugovor, tvrdeći da u nj nisu ugrađene odredbe o tipizaciji i vrednovanju radnih mjesta, što poslodavcu omogućava ´samovoljno´ određivanje cijene rada.

Većinski sindikat, Hrvatski elektro-gospodarski sindikat (HES), koji je potpisao kolektivni ugovor neće se priključiti mogućem štrajku, a smatra da se načelo obračuna plaća u novom kolektivnom ugovoru nije promijenilo u odnosu na stari ugovor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara