Herge je umro prije 20 godina, ali je Tintin još živ i zdrav

HERGE je umro prije točno dvadeset godina, 3. ožujka 1983., ali ´junaci nikad ne umiru´ te Tintin, njegovo drugo ja, njegov simbol, još uvijek živi.

Georges Remi - pravo ime Hergea koji je premetanjem inicijala načinio pseudonim pod kojim je postao poznat - imao je 75 godina kada je umro u Bruxellesu, dok njegov mali neustrašivi izvjestitelj zauvijek ima dvadeset godina (možda nešto manje).

Tintin je rođen 10. siječnja 1929. u ilustriranom dodatku za mladež katoličkog lista ´Dvadeseto stoljeće´ pod nazivom ´Le Petit vingtieme´, koji ga je u pratnji bijelog psića poslao na put u ´Zemlju Sovjeta´.

Nakon prvih pokušaja ´Flub Nenesse, Poussette i Cochonet´ i ´Totor de la patrouille des hanneton´, Herge se ubrzo posvetio isključivo Tintinu (´Quick i Flupke´, bruxelleski vragolani rođeni su 1930., a ´Jo i Zette´ 1936.).

Zaredali su drugi albumi, ukupno 23, sve do ´Picarosa´, a Tintin je bivao sve stvarniji, sve manje ´izvjestitelj´, a sve više ´pustolov dobra´, a u pustolovinama mu se pridružila čitava plejada likova, među kojima i Bianca Castafiore (´Otokarovo žezlo´), jedina žena u sagi koja nije bila odveć privlačna, daleko od toga, jer u to doba nije bilo uputno šaliti se s moralom mladih čitatelja, kad feminizam nije imao pravo građanstva.

Zadnjih godina života autor se pomalo umorio od svog junaka, ali je ipak govorio: ´Tintin, to sam ja. To su moje oči, moja osjetila, moja pluća, moja utroba´. U svom zadnjem intervjuu rekao je: ´Mislim da ga samo ja mogu oživiti. To je osobno djelo. Možda bi drugi, da preuzmu Tintina, učinili to bolje ili lošije, ali to više ne bi bio Tintin´.

Tako Tintin nakon Hergeove smrti više nije išao u nove pustolovine, za što se pobrinula njegova žena Fanny. No dvadeset godina kasnije, Tintin je ipak živ i još uvijek je omiljeni junak među Francuzima (uz Asterixa), a njegove albume čitaju svi, od sedmogodišnjaka do 77-godišnjaka.

Prodano je više od 200 milijuna primjeraka albuma diljem svijeta i preveden je na pedesetak jezika, među kojima i na latinski.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara