Heroine za koje su rijetki čuli: Lezbijski par je od poludjelog Breivika spasio 40 mladih

Heroine za koje su rijetki čuli: Lezbijski par je od poludjelog Breivika spasio 40 mladih

Foto: Helsingin Sanomat

MEĐU HEROJIMA koji su 22. srpnja na otoku Utoya spašavali ljude od pomahnitalog Andresa Breivika, najveće su junakinje Hege Dalen i Toril Hansen, lezbijski par koji je nadljudskom hrabrošću spasio 40 mladih života, prenosi portal Crol.hr.

Hege i Toril su se pod kišom metaka četiri puta vraćale kako bi pomogle svima kojima su mogle.
"Jele smo i čule pucnjavu, potom užasne krikove. Vidjele smo mlade ljude kako panično skaču u jezero", izjavile su hrabre žene za finske novine Helsingin Sanomat.

Iako je tragedija s Utoye danima bila prva svjetska vijest, a priče o spasiteljima dobivale su novinske duplerice, na Crol.hr-u pišu da je angažman lezbijskog para prošao "ispod radara" velikih medija i da su ga prenijeli uglavnom blogeri iz LGBT krugova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko blogova i LGBT tiskovina prenijelo je priču, ali oni mediji koji bi obično 'ubili' za ovakvu priču nažalost su zakazali", komentirala je Jamie McGonnigal u svom blogu Talk About Equality. Komentar je otvorila pitanjem: "Ako vjenčani lezbijski par spasi 40 tinejdžera od norveškog masakra i nitko o tome ništa ne napiše, je li se spašavanje uopće dogodilo?"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara