Heslinški komitet BiH upozorava na težaj položaj Hrvata Sarajeva

HELSINŠKI odbor za ljudska prava u Bosni i Hercegovini upozorio je u srijedu kako među većinom Hrvata koji žive u Sarajevu postoji osjećaj uznemirenosti i nesigurnosti te da taj grad pripadnici hrvatskog naroda sve manje doživljavaju svojim.

U dokumentu pod naslovom "Multietničnost i multireligioznost na udaru", koji je dostavljen Hini u Sarajevu, Helsinški odbor BiH objašnjava kako je odlučio ispitati pritužbe zbog posljednih incidenata usmjerenih protiv pripadnika hrvatskog naroda. Napose u svjetlu upozorenja što ga je tim povodom visokom predstavniku za BiH Paddyju Ashdownu uputio kardinal Vinko Puljić i zbog bacanja kamenja na crkvu svetog Ante o Uskrsu i provokacija kojima je izvrgnut Katolički školski centar u Sarajevu.

Predstavnici Helsinškog odbora tim su povodom obavili razgovore s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka u BiH, predstavnicima Katoličke crkve, predstavnicima kulturnih i obrazovnih ustanova te sarajevske policije. Dio njih ocijenio je nepovoljnim u prvom redu ustavni položaj Hrvata u BiH pa time i u Sarajevu jer je jednom narodu "dan poseban položaj". Ta se primjedba odnosila uglavnom na postojanje Republike Srpske no i na činjenicu da se Hrvate sada drži manje ravnopravnima u Federaciji BiH od Bošnjaka.

Posljednje ustavne promjene provedene 2001. godine dodatno su pogoršale status Hrvata pretvorivši ih u "statiste", ocjena je sugovornika predstavnika Helsinškog odbora.

Položaj Hrvata u Sarajevu ocijenjen je kao tipičan za pripadnike manjinskog naroda, ma gdje oni bili u BiH a izravni rezultat te činjenice je želja bošnjačkog naroda za potpunom dominacijom u glavnom gradu države.

Hrvati u Sarajevu nedovoljno su zastupljeni u tijelima vlasti županije. U glavnom gradu BiH, kako se cijeni, trenutačno živi oko 20 tisuća Hrvata što je trećina prijeratnog broja. U svim javnim poduzećima u Sarajevu manje je od tri posto zaposlenih Hrvata a Hrvat je direktor samo jedne takve ustanove i to veterinarske stanice.

Zbog malih mogućnosti zapošljavanja Hrvati sve više napuštaju Sarajevo a hrvatske se obitelji sve češće odlučuju slati svoju djecu na školovanje izvan tog grada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lošem položaju Hrvata u BiH, kako cijeni Hesinški odbor, pridonosi i netolerantna politika koju šire nacionalne stranke. Otegotna okolnost je i nedostatak dijaloga među vjerskim zajednicama a ako on i postoji u njemu ne sudjeluju svećenici koji su u izravnom kontaktu s pukom. Mediji predstavljaju poseban problem jer traganjem za senzacijama pridonose "trovanju" ukupnog ozračja.

U školskom sustavu također je prisutna netolerantnost, ponajprije kroz jezičnu politiku ali i nastavu povijesti.

Policija i pravosuđe u Sarajevskoj županiji nedovoljno odlučno sankcioniraju počinitelje napada i vandalskih ispada s nacionalnim predznakom a sama policija tuži se kako sudstvo sporo i neodlučno procesuira kaznene prijave koje mu se podnose zbog takvih nedjela.

Helsinški odbor za ljudska prava u BiH stoga je odlučio iznijeti javnu preporuku prije svega političkim stranakama da se distanciraju od svakog oblika nasilja i osude govor mržnje te zaštite pripadnike manjinskih naroda.

Vlastima BiH preporučeno je da što prije osnuju povjerenstvo za istinu i pomirenje a vjerskim zajednicama da pokrenu dijalog o međureligijskim odnosima i promoviraju međuvjersku toleranciju.

Medijima je sugerirano da se pridražavaju pravila profesionalnog novinarstva a policiji i sudstvu da striktno i bez diskriminacije provode zakon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara