Hezbollah odustao od rušenja libanonske vlasti

CESTOVNE prepreke su uklonjene, a protuvladine demonstracije u Libanonu su obustavljene nakon što je u sukobima sa vojskom, policijom i pristašama vlade troje prosvjednika poginulo, te više od stotinu ranjeno.

Jedan od dužnosnika jedne libanonske opozicijske stranke rekao je da će blokade biti uklonjene, no, upozorio je vladu da će se prosvjedi nastaviti ako im se ne udovolji zahtjevima.

Oporba predvođena Hezbollahom želi ulogu u vladi i prijevremene izbore. Kritike prosvjednika usmjerene su na prozapadnu vladu koju optužuju za lošu gospodarsku politiku koja zemlju, kažu, vodi u bankrot.

Iako još nema naznaka dogovora između Siniorine vlade i oporbe, štrajk je završen i zemlja se pokušava vratiti u normalu. Kampanja za rušenje premijera Fuoada Siniore i njegova kabineta krenula je još početkom prosinca prošle godine, a cilj joj je vlada u kojoj bi Hezbollah imao pravo veta.

Prosvjedi su doživjeli vrhunac nasilja jučer, kada su se pristaše opozicije i vlade sukobili, paleći barikade, bacajući kamenje i naposljetku - izmjenom vatre kojoj je rezultat barem 3 izgubljena života i još desetine ozlijeđenih.

Libanonski premijer Siniora ima tu sreću da ga još uvijek podupiru suniti, kršćani i drugi u državi, ali i utjecajni vanjski faktori poput SAD-a, Francuske i Saudijske Arabije.

E.A.J.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara