Hezbollah počeo s raketiranjem Haife? Izraelci ponovo napali bejrutski aerodrom

Hezbollah počeo s raketiranjem Haife? Izraelci ponovo napali bejrutski aerodrom

HEZBOLLAH je kao odgovor na izraelske napade najavljivao raketiranje Haife, izraelskog grada s oko 300.000 stanovnika, a prema tvrdnjama izraelskih snaga dvije rakete ispaljene su na taj grad u četvrtak poslijepodne po hrvatskom vremenu, javlja AP.

Reuters javlja kako Hezbollah demantira tvrdnje izraelskih snaga, te su na libanonskoj televiziji priopćili kako nisu raketirali Haifu.

Ukoliko se zaista radi o napadu, to je prvi napad Hezbollaha duboko na izraelski teritorij.

Prema prvim izvješćima iz tamošnjih ambulanti ranjenih u napadu, ako ga je zaista bilo, nema piše CNN.

Haifa je treći po veličini izraelski grad, koji se nalazi nešto više od 30 kilometara od granice s Libanonom i mislilo se da je izvan dometa Hezbollahovih raketa.

Samo nekoliko sati nakon, još uvijek nepotvrđenog napada na Haifu, Izraelci su po drugi put u četvrtak napali bejrutski aerodrom. U tom napadu pogodili su spremnike goriva, koji su eksplodirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelske snage raznijele su u četvrtak tri piste na bejrutskom aerodromu, bombardirale zgradu televizije preko koje Hezbollah regrutira vojnike i blokirale libanonske luke.

Lokalna policija objavila je kako su izraelski avioni napali i libanonsku zračnu bazu blizu granice sa Sirijom, što je prvi napad na libanonsku vojsku.

Bejrutski aerodrom nakon raketiranja zatvoren je za promet, a Izraelci su napali još dva libanonska aerodroma, no nisu priopćile detalje tih napada. Kao razlog napada na bejrutski aerodrom Izraelci navode da se s tog aerodroma Hezbollah opskrbljuje oružjem. Televizija Al Manar nakon raketiranja nastavila je s radom.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je zanijekalo izraelske navode da Hezbollah, koji uživa iransku potporu, sprema prebaciti dvojicu zarobljenih izraelskih vojnika iz Libanona u Iran i ocijenilo da Jeruzalem "govori apsurdne stvari".

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara