Hezbollah predao izraelskog zarobljenika

LIBANONSKA gerilska skupina Hezbollah predala je u četvrtak rano ujutro izraelskog zarobljenika i posmrtne ostatke trojice vojnika njemačkom posredniku u Beirutu, izvijestila je Hezbollahova televizijska postaja.

Televizija je prikazala snimke tri drvena lijesa koji se utovaruju u njemački zrakoplov u Beirutskoj zračnoj luci. Također je prikazan i zarobljenik, izraelski poslovni čovjek Elhanan Tannenbaum, kako hoda prema zrakoplovu.

Prema izjavama očevidaca, koje prenosi agencija Reuters, zrakoplov je iz Beiruta poletio u četvrtak ujutro u 3,24 sata po lokalnom vremenu (2,24 sata po srednjoeuropskom).

Izraelac i posmrtni ostatci trojice vojnika uskoro bi trebali doletjeti u Njemačku, gdje će se obaviti forenzička ispitivanja, prije nego ih se vrati u Izrael.

Za uzvrat Izraelci će osloboditi 436 zarobljenika uglavnom Palestinaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista televizijska postaja ranije je, pozivajući se na visoki izvor u Hezbollahu, objavila da su trojica izraelskih vojnika, čija su tijela razmijenjena, ubijena iz zasjede na izraelsko - libanonskoj granici. To je bila prva potvrda izraelskih tvrdnji da su vojnici ubijeni.

Osim puštanja više od 400 zarobljenika Izrael se obvezao da će predati i tijela 59 libanonskih gerilaca, te karte minskih polja koje su ostavili u južnom Libanonu nakon povlačenja u svibnju 2000.

Hezbollah, prema sporazumu, u sljedeća tri mjeseca treba vratiti Samira Kantara, Libanonca osuđenog na doživotni zatvor zbog ubojstva tri Izraelca 1979., te predati informacije o sudbini Rona Arada, izraelskog nacionalnog heroja kojeg je 1986. otela libanonska milicija nakon što je srušila njegov zrakoplov.

Ova razmjena zarobljenika najveća je između Izraela i Hezbollaha u posljednjih 20 godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara