Hezbollah se priprema za novi rat s Izraelom

HEZBOLLAHOV zamjenik glavnog tajnika, šeik Naim Kassen, rekao je u intervjuu britanskim novinama "Guardian" da se Hezbollah priprema i naoružava za nadolazeći rat ovog ljeta za kojeg smatraju da će ga započeti Izrael pod američkim upravljanjem.

"Spremni smo za mogućnost novih problema koji bi mogli proizaći iz zahtjeva američke politike da Izraelske obrambene snage napadnu Libanon", rekao je Kassem u intervjuu.

O ovom trenutku SAD, zajedno s Britanijom i Francuskom, traži od UN-a da oformi posebno izaslanstvo koje bi provjerilo navode o krijumčarenju oružja iz Irana i Sirije Hezbollahu. Zahtjev dolazi nakon posjeta glavnog tajnika UN-a, Ban Ki-moona, Libanonu. Ban je rekao da je informiran od strane Izraela i drugih zemalja da Iran i Sirija dostavljaju oružje Hezbollahu, što je opasno kršenje rezolucije koja je prekinula izraelsko-libanonski rat ovog ljeta, a koja je zatražila da se sve grupe u Libanonu, osim regularne vojske, razoružaju.

Po Guardianu, Kassen je optužio Washington da protiv Hezbollaha vodi tajni rat naoružavajući paravojne grupe koje se protive Hezbollahu i oslabljujući libanonsku vojsku.

"Dick Cheney je naredio tajni rat protiv Hezbollaha. Trenutno postoji američki program koji koristi Libanon da bi promovirao svoje interese i ciljeve u regiji", rekao je Kassen.

Po Guardianu, Kassemove optužbe slijede izvješća o tome da je CIA odobrila tajne, "nesmrtonosne" akcije protiv Hezbollaha u sklopu kampanje kojom se u regiji želi potkopati iranski utjecaj. Cijela stvar se, po Kassemovim riječima, odvija pod suglasnošću i s pomoću libanonske vlade. "Ovo se događa uz punu upućenost premijera Siniore, a pomoć daju sigurnosne službe diljem zemlje", rekao je.

Kassem odbija optužbe o tome da Hezbollah pokušava rušiti libanonsku vladu. Tvrdi da SAD sprečava dogovor sukobljenih strana zbog vlastitih interesa.

"Amerika tjera vladu da produžuje krizu, zato što od toga želi izvući korist. Žele ugurati Libanon u pregovore koji će koristiti Izraelu, kao i njihovim planovima za Bliski Istok", završio je Kassem.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara