HGK: Hrvatsko ribarstvo na rubu propasti

HGK: Hrvatsko ribarstvo na rubu propasti

Tekst: I.Ka.
Foto: Arhiva

MIRO KUČIĆ, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore za pomorstvo, ribarstvo i otoke te predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe, kazao je na konferenciji za novinare kako je stanje u hrvatskom ribarstvu alarmantno. Prema njegovu mišljenju je ta pretežno izvozno orijentirana gospodarska grana dovedena na rub propasti i ukoliko se nešto ne učini, nema joj spasa. Recesija je među prvima pogodila upravo ribarstvo.

Kučić traži moratorij na vraćanje kredita od dvije godine jer je svjestan da ne može očekivati novčanu pomoć od Ministarstva. Dodao je da će u svojem zahtjevu koje će uputiti Ministarstvu poljoprivrede zahtijevati i nultu stopu za plaćanje koncesije i da se monitoring uzgajališta obavlja jednom, a ne četiri puta godišnje.

"Rohatinski dobar za Europu, ali ne i za Hrvatsku"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kućić je istaknuo i kako traže sastanak s ministrom Petrom Čobankovićem kojem će predstaviti studiju preživljavanja hrvatskog ribarstva u 2010., a tražit će i sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor kako bi je izvijestili o teškom stanju hrvatskog ribarstva.

"Izgrađena je ribarska flota koja je dovedena na razinu da se ne moramo sramiti talijanske, no ono što joj treba služiti je zastalo, nemamo ribarske luke, nema privezišta, iskrcajnih mjesta, nema hladnog lanca", kazao je Kučić. Naime, izdvojeno je 30 milijuna eura za ribarske flote i "šteta bi bilo da sve dobro što je učinjeno propadne, jer nismo u stanju pratiti to sa strukturnom podrškom (kreditima, izgradnjom ribarskih luka, pristaništa, iskrcajnih luka)", kazao je Kučić.

Kučić je zaključio da je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski najbolji guverner, ali za Europu, a ne za Hrvatsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara