HHO i Ministarstvo okoliša o dostupnosti podatakaMinistarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ponovno je danas opovrgnulo navode Koalicije "Javnost ima pravo znati" ustvrdivši da je tijekom istraživanja provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama odgovorilo na svih 11 postavljenih pitanja. L

Nakon što je jučer ta koalicija nevladinih organizacija objavila rezultate tog istraživanja i navela da je, među ostalim, to ministarstvo odgovorilo samo na jedan upit, glasnogovornica Ministarstva odgovorila je da su na vrijeme odgovorili na sve upite primljene preko Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO). HHO je na to reagirao kazavši kako su nakon ažuriranja podataka utvrdili da je Ministarstvo odgovorilo na šest od 11, a ne, kako su prvo rekli, na samo jedno.

Ministarstvo je poslijepodne proslijedilo medijima točan ispis devet odgovora na upite primljene od ili preko HHO-a, napomenuvši, uz ostalo, da su odgovorili i na dva upita koja su dobili mimo HHO-a, a koji su pozivali na spomenuti zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jučer je u povodu 28. rujna - Međunarodnog dana inicijative "Građani imaju pravo znati", u organizaciji koalicije 28 nevladinih udruga koje su vodile kampanju za donošenje Zakona o pravu na pristup informacijama, održan skup kojemu je cilj bio skrenuti pozornost javnosti na mogućnost korištenja toga prava.

Rečeno je da je, prema rezultatima provedenih istraživanja, dobiveno 25 do 28 posto odgovora na upite tijelima javne vlasti, što je otprilike na razini tranzicijskih zemalja. Najmanje je odgovora dobiveno iz Vlade i većine ministarstava, zatim Hrvatskog sabora, a Državno odvjetništvo i Hrvatska gospodarska komora odgovorili su da ne podliježu pod taj zakon, dok je Porezna uprava odgovorila da su podaci o plaćenim porezima tajni, rečeno je na skupu.

Zakon o pravu na pristup informacijama na snagu je stupio u listopadu prošle godine.

(Hina) pp/xdm ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara