HHO: Neprihvatljivi prijedlozi propisa za naknadu štete od terorizma

HRVATSKI helsinški odbor za ljudska prava (HHO) smatra neprihvatljivim i protustavnim prijedloge novih propisa o naknadi štete prouzročene terorističkim činom, odnosno za kuće minirane izvan ratnog područja.

Svi sudionici današnjeg okruglog stola HHO-a podržali su stajalište Tatjane Burjačenko Grubiša iz HHO-a o neprihvatljivosti novih propisa jer se njima ne omogućava nastavak sudskih postupaka za naknadu štete za minirane kuće, prekinutih 1996. zbog ukidanja članka 180. Zakona o obveznim odnosima.

Nije uvaženo obrazloženje pomoćnika ministrice pravosuđa Vanje Bilića da će prema novim propisima biti nastavljeni postupci za naknadu štete zbog smrti, ranjavanja ili narušenog zdravlja prouzročenih terorističkim činom, a da će se šteta za minirane kuće sanirati kroz sustav obnove.

Njegove tvrdnje da niti jedna država ne nadoknađuje ratnu štetu svojim državljanima i da niti jedna europska država ne nadoknađuje imovinsku štetu nastalu terorističkim činom osporavano je i popraćeno bučnim negodovanjem nazočnih odvjetnika, predstavnika nevladinih udruga i oštećenih građana.

´Naknada štete za minirane kuće moralna je obveza hrvatskog društva i države jer je miniranje kuća, a potom i ukidanje propisa za naknadu štete dio genocidnog postupanja bivše vlasti prema dijelu hrvatskih državljana srpske nacionalnosti´, rekao je odvjetnik Slobodan Budak. On smatra da velika financijska sredstva za naknadu štete ne smiju biti prepreka za priznavanje te štete.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća smatra da ni sadašnja vlast nema snage priznati da su građani srpske nacionalnosti pretrpili štetu od teroristički akata za vrijeme Domovinskog rata i izvan ratnih područja.

To, po njegovom mišljenju, potkrepljuje jednoglasna podrška novim zakonima koji su prošli prvo čitanje u Saboru.

Predstavnica OESS-a Mary Wyckoff smatra da prema predloženim propisima obitelj Kutić neće moći nastaviti sudski postupak radi naknade štete za miniranu kuću kraj Bjelovara, na što Hrvatsku obvezuje lanjska presuda Europskog suda za ljudska prava.

Ona smatra nedostatnim rješenje uvrštavanja vlasnika miniranih kuća u sustav obnove jer će im u tom slučaju biti obnovljeni samo stambeni, a ne i gospodarski i poslovni objekti, kao ni vikendice.

Istaknula je i sporno ograničenje da pravo na obnovu imaju samo hrvatski državljani, te da je rok za podnošenje zahtjeva za obnovu već prošao.

Odvjetnik obitelji Kutić Anto Nobilo smatra da se donošenjem tih propisa i nakon promjene vlasti 3. siječnja ´nastavlja Tuđmanova politika smanjena broja Srba u Hrvatskoj´.

Najavio je i da će predložene propise, ako budu doneseni, osporavati pred domaćim Ustavnim sudom i pred Europskom sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski smatra da je vlast prekasno i premalo čini u ispravljanju nepravde počinjene ukidanjem članka 180. Zakon o obveznim odnosima po kojem je država nadoknađivala i štetu na imovini nastalu terorističkim aktom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara