HHO obilježio 10. obljetnicu rada

Predsjednik Republike Stjepan Mesić zaželio je Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava (HHO) na obilježavanju 10. godišnjice osnutka što manje posla, a premijer Ivica Račan poručio je u pismu da će imati još pune ruke posla.

Obojica su međutim istaknula važnu i nezamjenjivu ulogu HHO-a u zaštiti ljudskih prava, te razvoju demokracije i civilnog društva u Hrvatskoj u proteklih deset godina.

Zaštitu je od HHO-a u tom razdoblju zatražilo 16.272 građana, a uspjelo ih se zaštiti oko 25 posto.

Tako mali postotak uspješnosti predsjednik HHO-a Žarko Puhovski objašnjava činjenicom da su im se građani obraćali u trenucima očaja tek kada nigdje drugdje nisu uspjeli dobiti zaštitu.

Rad HHO-a opisao je "kao moljakanje i gnjavljenje, te tužakanje države državi koja je dužna štiti ljudska prava, a najviše ih krši, jednog državnog tijela drugome, radi zaštite prava čovjeka koja su iako sva i nisu upisana u zakone, starija i od svakog pravnog sustava i pravne države".

"Od okupljenih samozvanaca u zaštiti ljudskih prava, HHO je postao nevladina udruga koja se uvažava i smatra bitnom u razvoju civilnog društva", rekao je Puhovski.

Sadašnjoj vlasti zamjera što zbog "nedopustive greške" Ministarstva pravosuđa koje je registriralo istoimenu udrugu, HHO još nije registriran. Napomenuo je pritom i da HHO ne uživa ni potporu iz državnog proračuna.

Smatra nedopustivim i što sadašnja vlast nije izmijenila "stari nekompetentni upravni aparat koji se navodno bavio ljudskim pravima, a stvarno je sabotirao pokušaje zaštite ljudskih prava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Puhovski je uz pokušaje bivše vlasti da onemogući njihov rad govorio i o zatvorenosti u unutarnjim odnosima i sukobima u HHO-u zbog kojih su u niz slučajeva propuštali činiti što su morali.

Božidar Novak, jedan od osnivača HHO-a, podsjetio je da je HHO prvi skupio i objavio sve dokumente o Međunarodnom kaznenom sudu i da je hrvatsku Vladu redovito izvještavao o kršenju ljudskih prava tijekom Domovinskog rata.

"Da je vlast poklanjala više pažnje tim izvješćima danas bi s Haškim sudom imali manje problema", ocijenio je Novak.

Jedan od prvih članova HHO-a Omer Rak u pismu pročitanom na skupu podsjetio je na "neprijateljski odnos vlasti i javnosti na pojavu i djelovanje HHO-a kada su njegovi članovi smatrani izdajicama i prodanim dušama, a kada je za članstvo u Odboru trebalo biti ludo hrabar".

Podsjećajući i na zanimanje tajnih službi za članove odbora Izet Aganović, član HHO-a od osnivanja, poželio je da se više nikada nikome ne dogodi da ga policija bez naloga i bez ikakvog povoda izvodi iz kuće. Smatra da HHO-a stoga i dalje mora djelovati na razvijanju civilnog društva, koje će biti korektiv vlasti.

Po Aganovićevom mišljenju, zbog opasnih uvjeta rada preminulo je pet utemeljitelja HHO-a.

Osam preminulih članova HHO-a, među kojima je i pet osnivača, su Mika Tripalo, Joško Kulušić, Sulejman Mašović, Luka Vincetić, Jovan Nikolić, Petar Mrkalj, Karmen Bašić, Mirko Francessci i Milena Drakulić.

Pozivu na svečano obilježavanju 10. obljetnice rada HHO-a u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci odazvali su se brojni predstavnici izvršne, sudbene i zakonodavne vlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara