HHO protiv diskvalifikacije javnih glasila

Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) danas je neprihvatljivim i opasnim ocijenilo "diskvalifikaciju javnih glasila" koje, kako ističu, u poslijednje vrijeme "uzima maha ponajprije među eksponiranim političarima".

HHO u priopćenju svoju ocjenu potkrepljuje tvrdnjama da su ministri i drugi dužnosnici, koji su prisiljeni podnijeti ostavku, kao krunski dokaz svoje nevinosti naveli navodni medijski linč, dok su pojedini predsjednički kandidati iznosili teze o medijskom bojkotu i medijskoj mafiji.

"Mediji su krivi i poduzetnicima kada se nađu na rubu zakona, estradnim osobama i sportskim menadžerima, pa je i jedan eksponirani svećenik sugerirao demonstrativno spaljivanje televizora radi suzbijanja 'terora' tog medija", kažu u u HHO-u. Dodaju da je čak i sabornica prilikom posljednje rasprave o izvještaju HRT-a odjekivala borbenom retorikom koju, kako kažu, nitko nije smatrao potrebnim potkrijepiti činjenicama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HHO ističe da paušalno prozivanje javnih glasila umjesto argumentirane rasprave, pogotovo kada dolazi iz krugova koji raspolažu s realnom društvenom moći, paralizira medijsku kontrolu i kritiku vlasti te drugih društvenih čimbenika. Dodaju da medijska kritika ne predstavlja linč, već jednu od temeljnih društvenih zadaća novinara i medija koju oni obavljaju u javnom interesu.

(Hina) pp/xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara