HHO: U 2003. nastavljeno poboljšanje stanja ljudskih prava u Hrvatskoj

HRVATSKI helsinški odbor za ljudska prava (HHO) predstavio je danas godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava i radu tijekom 2003. u kojem se ističe da je protekla godina predstavljala razdoblje postupnog poboljšanja općeg stanja tih prava u Hrvatskoj.

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski, na konferenciji za novinare, istaknuo je da je zabilježen porast radnih sporova i socijalnih problema (ukupno 1056), koji čine više od trećine ukupnog broja slučajeva za koje je tražena pomoć HHO-a (2958). Naveo je da se ljudi, koji dolaze tražiti pomoć u HHO, mnogo češće žale na nekorektnost rada socijalnih službi nego policije, te da je u porastu broj onih kojih se žale na rad sudova u odnosu na žalbe na policijsku brutalnost.

Odgovarajući na novinarski upit Puhovski je pozitivnim ocijenio ulogu nove vlade u smislu popravljanja općeg raspoloženja danim obećanjima i ubrzanim približavanjem Europskoj uniji koje je započela prošla vlada. Nedovoljnim je ocijenio Vladin učinak u popravljanju gospodarske situacije i životnog standarda.

Nedopustivim smatra da Vlada još uvijek vodi dva popisa nestalih u Domovinskom ratu - jedan za Hrvate, a drugi za Srbe što bi trebalo prekinuti jer su oni hrvatski državljani. Po njegovim riječima pojedini državni dužnosnici govoreći u ime Vlade iznose lažne podatke o broju ubijenih civila u Domovinskom ratu, a koji su višestruko manji od onih kojima raspolaže HHO. Vlasti je prigovorio i diobu novinara na etničkom načelu.

Puhovski drži da treba zaoštriti pitanje radi li se o nespretnosti ili o namjernom stvaranju raskoraka s proklamiranom politikom kako bi se pridobila podrška radikalnog biračkog tijela.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je i da Zakon o manjinama nije predvidio zaštitu etničkih Hrvata tamo gdje su manjina, jer se pošlo od pogrešne pretpostavke da oni nigdje u Republici Hrvatskoj ne mogu biti u manjini

Najveći je pritisak i dalje na romsku populaciju, a posebno je zabrinjavajuće što u Međimurju lokalni organi vlasti nisu svjesni težine situacije, budući postoji 10-ak razreda s isključivo romskom djecom.

U prošloj se godini također nastavio trend sve manje ugroženosti medija od političkih pritisaka, no sve je veća ugroženost običnih ljudi od strane medija, jer pojedini pišu na način koji je u suprotnosti sa zakonom i moralom, rekao je Puhovski.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara