Hidrometeorološki zavod o budućnosti sustava obrane od tuče

SUSTAV obrane od tuče u Hrvatskoj ubuduće bi se trebao izdvojiti iz Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i osamostaliti se po uzoru na agenciju koja bi se bavila takvim poslovima, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Osnivanjem takve agencije sustav obrane od tuče, po uzoru na zemlje Europske umije, ne bi se financirao iz državnog proračuna, rekao je ravnatelj DHMZ-a Branko Gelo.

Kako je dodao, takvu ideju podupire sam Zavod, no to bi, po njegovu mišljenju i po mišljenju pomoćnika ministra znanosti i tehnologije Zdenka Franića, trebao biti proces, a ne nagao rez koji bi poremetio sustav. Ni Vlada ne podupire nagle rezove koji bi izazvali neprihvatljiva rješenja na tom području, zaključili su Gelo i Franić. Upozorili su kako nitko nije preporučio da se ukine sustav obrane od tuče, nego da se osamostali po uzoru na europske i svjetske sustave.

U Zagrebu su u početku travnja ove godine boravila trojica svjetskih meteoroloških stručnjaka: zamjenik glavnog direktora Meteo-Francea Philippe Courtier, zamjenik glavnog tajnika Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Michel Jarraud i bivši direktor njemačke meteorološke službe Tillman Mohr. Oni su Hrvatskoj po uzoru na svoje zemlje predložili dva rješenja za obranu od tuče: pokrivanje uroda mrežom i smanjenje šteta osiguranjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takva bi rješenja i u Hrvatskoj prihvatila agencija koja bi preuzela sustav obrane od tuče, objasnio je Gelo.

Poštujući iskustva svojih europskih i svjetskih kolega, DHMZ je izradio "Završno izvješće o obrani od tuče" koje je dalo na uvid Ministarstvu znanosti i tehnologije.

Gelo je danas naglasio kako u Hrvatskoj struka "nije podijeljena na području obrane od tuče".

Rješavanju tog pitanja pristupilo se na temelju Vladinih zaključaka od 4. srpnja 2000. i 25. siječnja 2001. u okviru projekta "Određivanje efekata obrane od tuče u Hrvatskoj do 2000.".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara