Hillary Clinton napala Putinov režim: Ruski izbori nisu bili ni slobodni ni pošteni

Foto: AFP

AMERIČKA državna tajnica Hillary Clinton zatražila je hitnu istragu o ruskim parlamentarnim izborima zbog izvještaja o širokoj prevari i kršenju izbornih pravila.

Na ministarskoj konferenciji u Vilniusu, Clinton je kazala da ruski izbori nisu bili niti slobodni, a ni pravedni. "Ruski birači zaslužuju temeljitu istragu o svim prijavljenim izbornim prevarama i manipulacijama i nadamo se da će ruske vlasti poduzeti akciju", kazala je Clinton, piše RIA.

Predsjednik Medvjedev kaže da su izbori bili slobodni i pravedni 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
OSCE je upozorio kako su izbori usmjeravani prema pobjedi stranke Ujedinjena Rusija premijera Vladimira Putina te su naveli veći broj kršenja pravila tijekom izbora. Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev je kazao kako su izbori bili slobodni i demokratski.

Vođa odbora za vanjske poslove u donjem domu ruskog parlamenta Konstantin Kosachev je kazao da su komentari Hillary Clinton čudni te da neće pomoći "u poboljšavanju bilateralnih odnosa" dviju zemalja. "Ako će postojati akcije sa američke strane u kojima će pomagati onima koje Clinton naziva demokratima, reagirat ćemo oštro i dosljedno", kazao je Kosachev.

Ranije je Hillary Clinton kazala da je SAD "ozbiljno zabrinut" zbog kršenja izbornih pravila u Rusiji. Dodala je i kako je Washington zabrinut zbog sprječavanja u radu nezavisnih promatrača. Organizacija koja u Rusiji nadgleda izbore Golos i još neki politički obojeni mediji su u nedjelju bili pod stalnim hakerskim napadima. Clinton je svoje komentare dala pred ministrima vanjskih poslova država članica OSCE-a za Europu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara