Hillary Clinton počela zaostajati za vodećim republikancima

NOVA anketa čije je rezultate objavila ugledna agencija Zogby je još jedna u nizu koja pokazuje kako će demokratska senatorica i bivša američka Prva dama Hillary Clinton na svom putu do Bijele kuće imati daleko više problema nego što se to donedavno moglo pretpostavljati.

Istraživanje je, naime, pokazalo da bi, ukoliko se predsjednički izbori održe danas, Clinton izgubila ne samo u srazu s republikanskim favoritom i bivšim njujorškim gradonačelnikom Rudyjem Giulianijem, nego i s trojicom nižeplasiranih republikanaca koji se trenutno natječu za nominaciju svoje stranke - bivšim guvernerom Massachussetsa Mittom Romneyem, bivšim senatorom i holivudskim glumcem Fredom Daltonom Thompsonom, kao i donedavnim autsajderom i "zemljakom" njenog supruga, bivšim guvernerom Arkansasa Mikeom Huckabeejem. Zogby navodi da bi Clinton u sve četiri potencijalne utrke izgubila s razlikom od 3 do 5 posto glasova.

Usporedbe radi, u srpnju je Clinton imala značajnu prednost nad svom četvoricom republikanskih kandidata te su je mnogi bili proglasili apsolutnim favoritom.

Najnovija anketa dolazi u prilično nezgodnom trenutku za suprugu bivšeg predsjednika, s obzirom da su druge ankete pokazale kako se ozbiljno stanjilo njeno donedavno impresivno vodstvo nad svojim stranačkim suparnicima u utrci za demokratsku nominaciju. U Iowi, strateški važnoj državi gdje sa stranačkim zborovima počinje izborni proces, na prvo mjesto je izbio karizmatski senator Barack Obama.

Zogbyjeva anketa, pak, pokazuje da bi Obama, ukoliko osvoji demokratsku nominaciju, tijesno pobijedio republikance. Ista je stvar i s bivšim senatorom Johnom Edwardsom.

Takva anketa, stoga, daje vodu na mlin toj dvojici kandidata, s obzirom da se pitanje omraženosti Hillary Clinton među stranačkim neopredijeljenim i umjerenim biračima - upravo onima o kojima ovisi ishod izbora za nepunu godinu dana - postavilo kao ozbiljan argument u debatama koje se održavaju pred zborove u Iowi i preliminarne izbore u New Hampshireu početkom siječnja. Karizmatski Obama i populistički Edwards, za razliku od bivše Prve dame, nisu opterećeni skandalima iz Clintonovog doba isto kao  i - što je daleko važnije - odlukom da se podrži Bushov rat protiv Iraka.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara