Hillary Clinton se Obami ponudila za potpredsjedničkog kandidata

DEMOKRATSKA senatorica i bivša Prva dama Hillary Clinton se namjerava ponuditi Baracku Obami kao potpredsjednički kandidat, javljaju američki mediji.

Ta je vijest objavljena samo par sati nakon što je Associated Press objavio kako je karizmatski senator iz Illinoisa osigurao dovoljan broj delegata za stranačku nominaciju na konvenciju u Denveru.

Hillary Clinton je svoje potpredsjedničke ambicije - o kojima se špekulira duže vrijeme - objavila tijekom telekonferencije s demokratskim kongresnicima. Povod je bilo pitanje kongresnice Nydije Velazquez o tome smatra li da će njena potpredsjednička kandidatura pomoći Obami da na izborima u studenome osvoji hispanoameričke glasove.

Zajednička predsjednička kampanja Obame i Hillary Clinton - tzv. "kandidatura snova" - za mnoge je demokrate najbolji mogući način da se prevlada ozbiljan raskol u stranci koji je izazvala neočekivano duga i neizvjesna utrka za nominaciju. Smatra se kako bi Hillary Clinton svom stranačkom suparniku donijela mnoge od svojih birača - Hispanoamerikance, odnosno siromašne neobrazovane bijelce, a koji bi mogli odlučivati o ishodu izbora u strateški važnim državama.

Obama je, pak, prema nekim špekulacijama iz njegovom stožera, prilično nesklon uzeti Hillary Clinton za potpredsjednika. Dijelom je to posljedica nedavne izjave bivše Prve dame u kojoj je ona spomenula teoretsku mogućnost atentata na Obamu kao razlog ostajanja u utrci. Karizmatski senator iz Illinoisa je, prema tim navodima, spreman pružiti ruku svojoj suparnici, ali tako što joj ponudi mjesto u svom budućem kabinetu, odnosno nominira je za mjesto sutkinje Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među superdelegatima koji su se danas priklonili Obami najuglednije je ime Jimmy Carter, bivši predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Na Obaminu pobjedu bi za nekoliko sati trebao posebnim govorom reagirati i republikanski predsjednički John McCain, te se smatra kako će američki predsjednički izbori od večeras svesti na ono što su, po mnogima, odvano trebali postati - obračun dvojice stranačkih kandidata.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara