Hillary Clinton uvjerljivo pobijedila u Kentuckyju, a Obama u Oregonu

BIVŠA Prva dama SAD-a Hillary Clinton je danas na preliminarnim predsjedničkim izborima u Kentuckyju uvjerljivo pobijedila Baracka Obamu, dok joj je Obama uzvratio u Oregonu.

Nakon što su obrađeni podaci  sa 100 posto birališta, Hillary Clinton je osvojila 67 posto glasova, dok je Barack Obama osvojio 30 posto glasova.

Pobjeda Hillary Clinton je, s obzirom na tjedan danas stara iskustva iz susjedne Zapadne Virginije i sličnu glasačku strukturu - kojom dominira ruralno bijelo, starije, siromašno i neobrazovano stanovništvo - bila očekivana.

Fox News je, pak, upravo objavio kako je Obama pobijedio u Oregonu. I taj je rezultat bio očekivan s obzirom da u toj državi većinu demokratskog biračkog tijela čine imućniji, obrazovani, mladi i ekološki svjesni birači na koje je Obama najviše mogao računati.

Podaci sa 11 posto birališta u Oregonu sugeriraju da je Obama osvojio 63 posto, a Hillary Clinton 37 posto glasova.

Većina promatrača se slaže da je Obama već osigurao nominaciju, s obzirom da mu u ovom trenutku nedostaje nešto manje od stotinu delegata za većinu na nacionalnoj konvenciji u kolovozu.

Usprkos toga što je danas pretrpio drugi najteži poraz u kampanji, Obama je danas imao razloga za slavlje. Naime, u Kentuckyju je osvojio 14 od 51 delegata koje ta država šalje na konvenciju. Tih 14 delegata je bilo dovoljno da broj izabranih delegata koji podržavaju Obamu prebaci preko magičnog broja od 1627 koji označava apsolutnu većinu svih izabranih delegata.

To znači da Obama sebi može priuštiti da izgubi sve delegate na preostalim predizborima - u Portoriku, Montani i Južnoj Dakoti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjeda Hillary Clinton u ruralnim dijelovima SAD, međutim, predstavlja sve veći razlog za zabrinutost kako za Obamu i demokratski establishment. Mnogi od glasača Hillary Clinton su, ako je vjerovati anketama, skloniji na izborima u studenome podržati republikanskog kandidata Johna McCaina nego Obamu.

Bivši potpredsjednički kandidati "hladni" prema Obami

O tome kakvi problemi čekaju Obamu najbolje svjedoči izjava koju je Geraldine Ferraro, demokratska potpredsjednička kandidatkinja - prva žena koja je bila nominirana na to mjesto - dala Los Angeles Timesu. Ferraro, koja se zajedno s Walterom Mondaleom 1984. godine natjecala protiv Reagana, poznata je kao vatreni pristaša Hillary Clinton.

Ferraro je Obamu prozvala "seksistom" i rekla kako ga najvjerojatnije neće podržati ukoliko bude osvojio demokratsku nominaciju.

Joe Lieberman, nezavisni senator koji je 2000. godine bio potpredsjednički kandidat zajedno s Alom Goreom, već je ranije izjavio kako podržava McCaina.

Time je Obama ostao bez trećine danas živućih potpredsjedničkih kandidata vlastite stranke. Trenutno može računati na Johna Edwardsa (2004). Sargent Shriver (1972), Walter Mondale (1976, 1980) i Al Gore (1992, 1996) se trenutno još nisu izjasnili.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara