Hirošima obilježila 58. obljetnicu prve atomske bombe

OKO 40.000 ljudi okupilo se u srijedu u Hirošimi, 58 godina nakon što su SAD bacile atomsku bombu na taj japanski grad, i odalo je počast minutom šutnje žrtvama te tragedije u nazočnosti japanskog premijera Junichiroa Koizumija.

"Svijet bez nuklearnog oružja i rata, koji žrtve atomskog bombardiranja zagovaraju tako dugo, čini se da klizi dublje iza gustih tamnih oblaka koji bi, kako oni strahuju, u bilo kojem trenutku mogli postati gljive iz kojih pada crna kiša", rekao je gradonačelnik Hirošime Tadatoshi Akiba u godišnjoj Mirovnoj deklaraciji.

"Glavni uzrok je američka nuklearna politika koja otvorenim objavama o mogućnosti preventivnih nuklearnih napada i pozivanjem na nastavak istraživanja nuklearnih mini-bombi i drugog nuklearnog oružja čini se obožava nuklearno oružje kao Boga", ustvrdio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je obljetnica došla u vrijeme pojačanih globalnih nuklearnih prijetnji. SAD su promijenile svoju nuklearnu politiku i krenule prema ponovnom poduzimanju nekih istraživanja na tom području dok je Sjeverna Koreja objavila svoj interes za razvoj nuklearnog oružja.

Akiba je pozvao američkog predsjednika Georgea W. Busha, sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Ila i čelnike svih nuklearnih sila da posjete Hirošimu i upoznaju se sa stvarnošću nuklearnog rata.

Koizumi, koji je nazočio 45-minutnoj godišnjoj ceremoniji, izjavio je da će Japan poduzeti "krajnje napore za uklanjenje nuklearnog oružja" ustrajavanjem na neširenju atomskog oružja i razoružanju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara