Hirošima u srijedu obilježava 58. obljetnicu atomske bombe

HIROŠIMA će u srijedu komemoracijama obilježiti 58. obljetnicu prve bačene atomske bombe u povijesti, a glavna poruka svjetskim čelnicima "nikada više" danas je zbog sjevernokorejske prijetnje aktualnija nego ikada prije.

Zvona će u srijedu zazvoniti u Hirošimi kao i svakog 6. kolovoza kako bi se svijet sjetio da je tog ljetnog jutra 1945. godine američki zrakoplov bacio atomsku bombu nazvanu "Little Boy" na taj grad. Tri dana kasnije druga je atomska bomba bačena na Nagasaki, a tjedan dana nakon tog događaja završio je Drugi svjetski rat.

Vlasti Hirošime tvrde da je atomska bomba bačena na taj grad ubila više od 220.000 osoba, uključujući i one koji su godinama kasnije umrli od raka.

Japan, čiji su stanovnici desetljećima slušali o užasnim patnjama Hirošime i Nagasakija, godinama je bio pacifistička i anti-nuklearna zemlja.

Danas se i u Japanu ponovno sve više govori o prijetnji nuklearnog oružja. Najveću prijetnju predstavlja Sjeverna Koreja i njezini nuklearni program te se u američkim ali i japanskim konzervativnim krugovima sve više govori o tome da bi i Japan trebao razviti atomsko oružje kao mogući odgovor na prijetnju nuklearnog oružja Pjongjanga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima li Japan pravo da posjeduje nuklearno oružje?", pitanje je postavljeno na popularnog web-stranici a više od 53 posto glasača na to je pitanje odgovorilo pozitivno.

Ispitivanja javnog mišljenja također pokazuju da se velika većina Japanaca protivi nuklearizaciji njihove zemlje.

Najveći protivnici nuklearizacije Japana upravo su stanovnici Hirošime. Gradonačelnik toga grada Tadatoshi Akiba nastavlja s tradicionalnom mirnodopskom politikom svojih prethodnika.

"Ne mogu ne strahovati od toga da će vlada pokušati od Japana učiniti nuklearnu silu", kazao je.

U govoru koji će održati u srijedu, Akiba će pozvati američkog predsjednika Georgea Busha i sjeverno-korejskog čelnika Kim Jong-Ila da posjete Hirošimu, grad mučenika, kako bi se na licu mjesta "suočili s realnošću nuklearnog rata".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara