HIT potpisao ugovor o financiranju napredne IT tehnologije

HIT potpisao ugovor o financiranju napredne IT tehnologije

U PROSTORIJAMA Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu potpisan je ugovor između Hrvatskog instituta za tehnologiju i FESB-a o financiranju projekta IT tehnologije vrijedan 998 milijuna kuna.

Ugovor kojim je splitski fakultet postao dio HIT-ovog TEST programa potpisali su direktor HIT-a Pero Munivrana, voditelj projekta Ivan Zoraja i dekan FESB-a Dinko Begušić.

Projekt SOA Online Monitor (SOOM) je softver koji nadzire rad drugih softverskih programa koji spadaju u kategoriju OSA aplikacija. Ideja ovog projekta slična je računalnoj obradi automobila na servisu kojim se provjerava ispravnost pojedinih dijelova automobila. Projekt će pronaći svoju primjenu u aplikacijama koje su prostorno raspodijeljene kao što je to slučaj u bankarstvu, financijama, znanosti, zdravstvu te mnogim drugim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Zoraja, voditelj projekta, započeo rad na tom projektu još 1998. godine kada tržište nije bilo spremno za takvu vrstu proizvoda, no danas je ta potreba veća pa se njegov tim odlučio za komercijalizaciju.

Ovo je treći po redu ugovor HIT-a unutar programa TEST sa znanstvenim centrima, prvi je potpisan u listopadu 2007. s zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva, a drugi u studenom s Institutom Ruđer Bošković.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara