Hitan sastanak francuske vlade zbog krize oko talaca u Iraku

FRANCUSKI premijer Jean Pierre Raffarin u ponedjeljak je sazvao hitnu sjednicu vlade kako bi se raspravila situacija oko dvojice otetih francuskih novinara, budući da se pojavljuje opasnost da se napori za njihovo oslobađanje pretvore u fijasko.

Raffarin je pozvao najvažnije ministre nakon sukoba vlade i dvojice samoimenovanih posrednika čije je paralelno posredništvo u korist Charlesa Chesnota i Georgesa Malbrunota za vikend doživjelo neuspjeh.

Sukob s konzervativnim parlamentarnim zastupnikom Didierom Julijom i poslovnim čovjekom Philippeom Brettom ugrozilo je nepisani dogovor prema kojem se oporba obvezala da najmanje pet tjedana neće kritizirati vladu zbog talačke drame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također je i potkopao povjerenje u vladin pristup tihe diplomacije i otvorio pitanje kako predsjednik Jacques Chirac može dopustiti članu svoje političke stranke da krene u misiju koja može ugroziti taoce.

"To graniči s apsurdom. Francuska diplomacija je ponižena", izjavila je dužnosnica francuskih socijalista Segolene Royal.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara