Hladnoća u proteklih pet dana ubila 181 osobu u Ukrajini

Hladnoća u proteklih pet dana ubila 181 osobu u Ukrajini

UKRAJINSKO ministarstvo zdravstva priopćilo je danas da je vrlo oštra i hladna zima u proteklih pet dana u toj zemlji ubila 181 osobu. Čak 3.000 osoba zbog hladnoće bilo je diljem Ukrajine primljeno u bolnice u kojima im je pružena liječnička pomoć saniranja ozeblina.

U posljednja 24 sata u valu hladnoće, koji vlada od prošlog tjedna, umrlo je 40 ljudi, objavilo je ukrajinsko ministarstvo zdravstva. Ukupan broj žrtava hladnoće u toj je zemlji time narastao na 181, a zbog hipotermije je hospitalizirano 575 ljudi.

Ministarstvo navodi da su prošlog tjedna temperature u Ukrajini pale na opasno niskih minus 25 stupnjeva Celzijevih, te da su najčešće žrtve opasnih hladnoća beskućnici i alkoholizirane osobe.

Jučer je Ukrajina zabilježila blagi porast atmosferske temperature, međutim postoji bojazan da će hladnoća narednih dana odnijeti još nekoliko života.

Ukrajinski premijer Jurij Jekhanurov jučer je zaprijetio zatvaranjem plinovoda velikim industrijskim potrošačima želeći osigurati dostatne količine plina za zagrijavanje ukrajinskih domaćinstava.

Rusija pak s druge strane pritišće Ukrajinu tražeći od zapadnog susjeda da u svojem plinovodnom sustavu ne zadržava taj energent namijenjen europskim zemljama, također pogođenim valom hladnoće.

No, Jekhanurov kaže kako će takvom potezu, koji bi dodatno oslabio ionako slabašno ukrajinsko gospodarstvo, možda morati pribjeći ako se hladnoća zadrži nad zemljom i bude li potrebno osigurati dodatne zalihe plina za grijanje malih potrošača.

Diljem Europe više od 50 mrtvih zbog hladnoće

Polarna hladnoća koja je zahvatila nekoliko europskih zemalja odnijela je još pedesetak žrtava u posljednja 24 sata, ali je za četvrtak i preostali dio tjedna napokon najavljeno zatopljenje, javlja AFP.

U Poljskoj je u posljednja 24 sata od hladnoće umrlo 10 ljudi, odnosno ukupno 63 ovoga tjedna. Od početka zime tamo se smrznulo 185 ljudi, prema podacima policije.

U Poljskoj se u četvrtak, nakon temperatura od -35 stupnjeva Celzijevih proteklih dana, živa popela na -12. Ponovno rade škole koje su zbog hladnoće bile zatvorene posljednjih dana.

Rumunjska je vlada u četvrtak priopćila da je ovoga tjedna od posljedica hladnoće preminulo 37 ljudi.

U Moskvi su već drugi dan temperature normalne za ovo doba godine, između -6 i -8 stupnjeva Celzijevih, i u ruskoj se prijestolnici život vratio u normalu. .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Gruziji je i dalje pogoršana energetska situacija, dio zemlje i Tbilisi u četvrtak nisu imali električnu energiju, a istodobno sporo napreduju popravci na ruskom plinovodu sabotiranom u nedjelju. Zbog toga je predsjednik Mihail Sakašvili odlučio skratiti boravak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

U Albaniji je policija javila da su se tri osobe smrznule na -14 stupnjeva Celzijevih.

U Češkoj je u četvrtak zabilježena 18. žrtva hladnoće ove zime.

U Njemačkoj su snijeg i ledena kiša izazvali dvadesetak nesreća u kojima je jedna osoba poginula i nekoliko je ranjeno. U zračnoj luci u Stuttgartu švicarski je zrakoplov sa 145 putnika zbog lošeg vremena promašio pistu pri slijetanju, ali u nezgodi nitko nije ozlijeđen.

U sjevernoj Italiji temperature su pale na -35 stupnjeva, a vjetar je puhao 135 kilometara na sat u području Trsta.

U Turskoj, gdje i dalje pada snijeg, od subote je od hladnoće umrlo pet osoba, javlja AFP.

Index.hr/Hina

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara