HLK: Prije organizacije liječničkog štrajka treba pregovarati

PREDSJEDNIK Hrvatske liječničke komore (HLK) Hrvoje Minigo smatra da bi prije organiziranja općeg štrajka liječnika, koji najavljuje Hrvatski liječnički sindikat (HLS) zahtijevajući primjenu Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) za liječnike i stomatologe, trebalo pristupiti pregovorima o povećanju liječničkih plaća.
Minigo je danas izjavio Hini da liječnici nisu zadovoljni materijalnim pravima koja im osigurava Granski kolektivni ugovor (GKU) za zdravstvo.

Umjesto SKU-a, koji je potpisan kao dodatak GKU-u, HLS i ostali sindikati zdravstva trebali bi s Ministarstvom zdravstva dogovoriti aneks za liječnike, kojim bi im se zajamčio dodatak na plaće prema uvjetima rada.

"Pristupanje pregovorima s Ministarstvom zdravstva omogućilo bi izlazak iz sadašnje slijepe ulice", ocjenjuje Minigo.

Dodaje kako bi se na taj način riješili problemi koji proizlaze iz primjene GKU-a, primjerice da medicinska sestra instrumentarka ima više bodova na uvjete rada od kirurga, odnosno da liječnik više nema dodatak kao voditelj odsjeka, a medicinska sestra to pravo ostvaruje.

Komora je također reagirala na najave predsjednika HLS-a Ivice Babića da bi u štrajk moglo biti pozvano i oko tri tisuće liječnike primarne zdravstene zaštite.

HLK ističe da sindikat ne može predstavljati privatne liječnike i stomatologe u primarnoj zaštiti koji su u ugovornom odnosu s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Privatni ugovorni liječnici ne mogu biti članovi HLS-a jer su poslodavci, pa stoga ne mogu aktivno sudjelovati u štrajku, naglašava Komora.

HLK je prije dvije godine, kada je HLK organizirao jednomjesečni štrajk tražeći povećanje plaća od oko 45 posto, u potpunosti podupirao štrajk liječnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara