HLK: Za smrt rodilje na Svetom Duhu nisu krivi liječnici

HLK: Za smrt rodilje na Svetom Duhu nisu krivi liječnici
DRUGOSTUPANJSKI sud Hrvatske liječničke komore (HLK) donio je odluku da dvojica liječnika s Klinike za ginekologiju Opće bolnice Sveti Duh nisu odgovorni za smrt rodilje i njezina djeteta, potvrđeno je danas iz HLK-a.

Sud je time riješio žalbu Povjerenstva za stručni nadzor HLK-a na odluku Suda HLK-a kojom su dvojica liječnika oslobođeni odgovornosti za smrt Dragice Ivankić u siječnju 2002. zbog prsnuća maternice prilikom poroda malformiranog djeteta na Svetom Duhu.

Povjerenstvo je ranije zaključilo da su prilikom poroda ginekolozi Renato Bauman i Fadel Hassan učinili stručnu pogrešku, no Sud HLK-a je zaključio da ginekolozi nisu pogriješili, pa je cijeli slučaj proslijeđen drugostupanjskom sudu HLK-a.

Predsjednik HLK Egidio Ćepulić izrazio je nezadovoljstvo odlukom drugostupanjskog suda, no nije ju želio komentirati, najavivši da će HLK idućega tjedna izdati priopćenje o cijelom slučaju.

Tom odlukom slučaj je za HLK završen, jer su iscrpljeni svi instrumenti koji stoje Komori na raspolaganju, rekao je Ćepulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar zdravstva Andro Vlahušić izjavio je Hini da HLK neovisno obavlja stručni nadzor, pa to nije u nadležnosti Ministarstva zdravstva.

Ministarstvo je napravilo svoj dio posla još početkom godine kada je obavilo zdravstveno-inspekcijski nadzor, a cjelokupnu medicinsku dokumentaciju i zaključno stručno mišljenje o slučaju smrti rodilje uputilo u HLK, rekao je Vlahušić.

Zbog skandala koji je izbio oko smrti rodilje predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo Asim Kurjak stavio je početkom svibnja svoj mandat na raspolaganje do završetka slučaja.

´Bio sam uvjeren da će drugostupanjski sud HLK-a donijeti takvu odluku, i to jednoglasno kao što je bilo i na prvostupanjskom sudu´, rekao je Kurjak Hini.

Najavio je da će odluku o eventualnom povratku na mjesto predstojnika Klinike za ginekologiju donijeti do kraja tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara