Hloverka: Vlada je iziritirana time što su Kadijevića tražili, a nisu ga našli

NEKIM državnim institucijama navodno se nije pretjerano svidjela ekskluziva koju je prije nekoliko dana donio HRT, kada je emitirao intervju s Veljkom Kadijevićem, za kojim je Hrvatska izdala nalog za uhićenje u ožujku ove godine.

Intervju je snimljen u Moskvi, čemu se čudom čudi ministrica Ana Lovrin, čak i nakon što se Kadijević već mjesecima pojavljuje u kojekakvim intervjuima za koje nije bilo pretjerano teško zaključiti gdje su snimljeni. Teško je očito bilo locirati ga i nakon što se pojavio na promociji svoje knjige "Kontraudar - Moj pogled na raspad Jugoslavije". Također u Moskvi.

"Iziritirani su oni činjenicom da su ga tražili pa ga nisu uspjeli locirati", kazala je, usuđujemo se reći, u prekratkom komentaru za Index, glavna urednica Informativnog programa HRT-a Hloverka Novak Srzić, kazavši nam "Hvala, doviđenja" i prije nego smo uspjeli postaviti pitanje je li i koliku svotu Kadijević tražio za snimanje intervjua.

S HRT-a su, naime, već demantirali da su Kadijeviću, koji, razvidno je, masno zarađuje na svojim interpretacijama ratnih zločina počinjenih na prostorima bivše Jugoslavije, platili za intervju. No, ponovno smo pokušali postaviti isto pitanje nakon što je Nova TV jučer priopćila kako je istina da ih je Kadijević tražio novac za intervju, na što, kažu, nisu pristali. Kadijević ih je, kako također kažu, tražio između 5 i 10 tisuća eura.

Hrvatsko MVPEI priopćilo je da je ruski veleposlanik u Zagrebu Mihailo Konarovski obaviješten kako je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pismom od državnog tužiteljstva Ruske Federacije zatražio da se ono angažira na slučaju Kadijevića kojeg je Hrvatska optužila za ratne zločine.

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova, Hido Biščević, primio je, naime, jučer Konarovskog te ga izvijestio da je hrvatski Ured Interpola obnovio zahtjev za utvrđivanjem činjenica o boravku u Rusiji bivšeg ministra obrane SFRJ Veljka Kadijevića.

Na emitiranje intervjua s Kadijevićem primjedbu je imala i HVIDR-a, članove koje smatraju da HRT, dajući prostor Kadijeviću, "koji se hvali da je razaranjem Vukovara i većeg dijela Hrvatske potkresao krila Hrvatskoj vojsci", omalovažava žrtve Vukovara.

B.S.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara