Hloverki etika bitna, ali zavisno od televizije na kojoj radi

PRIJE točno godinu dana Hloverka Novak-Srzić u emisiji "Kontakt" Nove TV raspravljala je o Hrvatskoj televiziji kao javnom servisu koji bi kao trebao biti odgovorna institucija, pa se pitala gdje je odgovornost novinara i urednika koji objavljuju dokumente s oznakom državne tajne, kao što su to bili brijunski transkripti.

Pitala se tada Novak-Srzić kome objava istih ide u prilog netom prije početka suđenja generalima i tako dalje.

Baš u ovo vrijeme prošle je godine, naime, Hrvatska televizija u Dnevniku objavila dijelove razgovora s brijunske sjednice Franje Tuđmana s najvišim vojnim zapovjednicima 31. srpnja 1995. godine, a do transkripata je došao HTV-ov novinar Josip Šarić.

Objava spornih tonskih zapisa na javnoj televiziji izazvala je brojne polemike u javnosti, ali i u medijskim krugovima. A sat vremena da s nekolicinom gostiju (među kojima su bili tadašnji predsjednik HND Dragutin Lučić, IDS-ovac Damir Kajin i kolumnistica Lidera Višnja Starešina) raspravlja o novinarskoj etici i kršenju iste našla je i Hlo.

Nekoliko je puta tijekom spomenute emisije Hloverka upozoravala svoje goste na HTV kao javnu televiziju i kao javni servis koji bi trebao imati nekakve odgovornosti. Nekoliko je puta, za svaki slučaj, napomenula kako se radi o HTV-u - "da ne bi bilo zabune da se govori protiv neke druge televizije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Etika na Hloverkin način

Govorila je Hlo tada o stranama u sukobu, o etičkom kodeksu novinara koji se često zna zaboraviti, o odvjetničkim timovima koji manipuliraju "svojim novinarima" i medijima, o odgovornosti novinara koji se petljaju u sudske postupke i objavljuju dokaze koji su od vrlo velike važnosti, ne samo za obranu generala nego i za cijelu Hrvatsku...

Jučer tako, a danas Hloverka prima nagradu u ime istog tog novinara koji je reportažu o brijunskim transkriptima radio. Za taj je prilog, objavljen u Dnevniku HTV-a, Josip Šarić od Hrvatskog novinarskog društva, naime, dobio nagradu za najbolju tv-vijest odnosno izvještaj. Kako nije bio u mogućnosti primiti nagradu osobno, umjesto njega primila ju je glavna urednica Informativnog programa HTV-a.

Hloverkin povratak na Prisavlje nakon izleta na Novu TV rijetko je komu od tamošnjih zaposlenika sjeo. Neki su se njezinu dolasku i javno usprotivili, što ih je koštalo kojekakvih opomena pred isključenje i novčanih kazni. Pa tako ne čudi da novinari ne žele komentirati ni šeficu koja danas u njihovo ime prima nagradu za djelo za koje ih je prije godinu dana razapinjala na konkurentskoj televiziji.

B.S.
Foto: Nova TV

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara