HNB i MUP upozoravaju na pojavu krivotvorenih novčanica od 200 kuna

Krivotvorene novčanice od 200 kuna otkrivene su na području nekoliko gradova u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, izvijestili su danas Hrvatska narodna banka (HNB) i MUP koji je zbog krivotvorenja već podnio prijave protiv dvije osobe.

Krivotvorine imaju datum izdavanja 7. ožujka 2002., različite varijante oznake serije i serijskog broja, a od sredine ožujka otkriveno ih je 37, od kojih 29 na području Zagreba, a ostale u Karlovcu, Garešnici, Zaboku, Samoboru i Varaždinu.

U optjecaj su stavljane najčešće plaćanjem manjih računa u trgovinama, ljekarnama, kioscima i benzinskim postajama, a primjena tiskarske tehnike u izradi upućuje na moguću izradu većih količina krivotvorina. Stoga je prigodom primanja novčanica od 200 kuna potreban dodatan oprez, upozoravaju HNB i MUP.

Krivotvorine su izrađene ofset tiskom, uz pokušaj imitiranja zaštitnih elemenata kinegrama, vodenog znaka, zaštitne niti i efekta prelijevajuće boje.

Provjerom je moguće uočiti i prepoznati krivotvorinu po vidno različitim tonovima boja nego što su na originalnoj novčanici, posebno uočljivim na portretu Stjepana Radića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, tekst na licu krivotvorina "HRVATSKA NARODNA BANKA" i "DVJESTA KUNA", oznaka nominalne vrijednosti i portret Stjepana Radića nisu reljefni, kao na originalnoj novčanici, pa se dodirom krivotvorine vrhovima prstiju ne može osjetiti ispupčenost ovih natpisa i crteža.

Na licu krivotvorina u masu papira utisnuta je kopija zaštitne, svjetlucave, metalizirane folije - kinegrama, koji se za razliku od originala ne preljeva u duginom spektru boja.

Promjenom položaja krivotvorene novčanice, u imitiranom kinegramu postaju vidljive konture portreta, ali bez efekta promjene položaja portreta s lijeva udesno i obrnuto, što je karakteristično za portret u originalnom kinegramu. Također u masu papira nije ugrađen niti vodeni znaku masu papira, već je otisnut na naličju krivotvorenih novčanica. Kad se naličje krivotvorenih novčanica promatra plošno, u području vodenog znaka uočljive su otisnute konture ručno crtanog portreta Stjepana Radića, a imitirani vodeni znak se intenzitetom i oblikom bitno razlikuje od izgleda originalnog vodenog znaka. Razlika od originala vidljiva je i u lođoj kopiji kovinske niti, uozoravaju HNB i MUP.

(Hina) xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara