HNB: Rohatinski nije izjavio da će dati ostavku prije izbora

HNB: Rohatinski nije izjavio da će dati ostavku prije izbora

GUVERNER Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski nije izjavio da će dati ostavku prije izbora, odgovor je iz Ureda guvernera središnje banke na današnje pisanje jednog tjednika.

Rečenica o ostavci prije izbora dopuna je redakcije ili novinara, te rečenice nije bilo u autoriziranom intervjuu, kažu u Uredu guvernera.

Na naslovnoj stranici tjednik Globus najavljuje da guverner Rohatinski daje ostavku, te da više ne želi odgovarati za posljedice Vladine politike zaduživanja u inozemstvu.

U objavljenom intervjuu, pod naslovom "Ne, premijeru: dajem ostavku", navodi se i rečenica: "Povući ću se prije izbora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ta rečenica nije rečenica guvernera Rohatinskog. Ta je rečenica dopuna redakcije ili autora u već autorizirani intervju u kojemu je nije bilo, poručuju iz HNB-a.

Hrvatska narodna banka prije petnaestak dana upozorila je na rast inozemnog zaduženja, koji je krajem veljače dosegnuo oko 16,5 milijardi dolara, te na pitanje deficita tekućeg računa platne bilance. Guverner Rohatinski tada je rekao da je njegovo osobno mišljenje da u našim uvjetima, daljnje povećanje vanjskog duga ili dugoročnije zadržavanje na postojećoj razini udjela u BDP-u teško bi moglo ostati bez negativnih implikacija.

U intervjuu Globusu, Rohatinski ističe da je država likvidna, uredno može servisirati sve svoje dugove, te da su devizne rezerve HNB-a koje su krajem travnja iznosile 6,5 milijardi dolara, a ukupno raspoloživa sredstva u bankovnom sustavu oko 10 milijardi dolara, solidna garancija stranim vjerovnicima. "Zato upozorenja HNB-a o rastu inozemnog duga nisu ni bila motivirana aktualnom zabrinutošću za eksternu likvidnost zemlje, već smo u prvom redu nastojali ukazati na nepovoljne učinke koje ekspanzija domaće potrošnje, financirana inozemnim zaduživanjem banaka, ima na odnose u platnoj bilanci i koje potencijalno može imati na unutarnju stabilnost financijskog sustava", kaže Rohatinski u intervjuu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara