HNB: Što smo i zbog čega činili u Credo banci

Ilustracija: Arhiva

HRVATSKA narodna banka je u priopćenju objasnila što je i zbog čega činila u nedavno blokiranoj Credo banci. Priopćenje HNB-a donosimo u cijelosti:

Hrvatska narodna banka suzdržavala se u slučaju Credo banke d.d., Split, nakon što je toj banci oduzeto odobrenje za rad, u najvećoj mogućoj mjeri od javnih istupanja i medijskih polemika, smatrajući da one mogu više štetiti nego koristiti općem interesu, uključujući očuvanje stabilnosti bankovnog sustava u nimalo lakim međunarodnim i domaćim okolnostima, te da daljnje bavljenje ovim slučajem treba prepustiti za to nadležnim državnim institucijama.

Međutim, proizvoljne interpretacije zbivanja i neutemeljene prozivke središnje banke ne posustaju, kod čega se ignoriraju i stvarne činjenice i pravna regulativa, obvezujuća za središnju banku kao i za sve ostale institucije i pojedince. Pritom se pozornost javnosti nastoji skrenuti s ključnih problema u koje je zapala Credo banka postupanjem njene uprave i nadzornog odbora, oprečnim važećoj zakonskoj i podzakonskoj regulativi, kao i načelima zdravog bankovnog poslovanja.

         
Temeljem svojih zakonskih zadaća i ovlasti, HNB je, mjesecima prije oduzimanja odobrenja za rad, svojim upozorenjima i mjerama zahtijevao od nadležnih tijela banke da poslovanje usklade s važećom regulativom i banku osposobe za stabilno daljnje poslovanje. U okviru toga obavljan je i izravni nadzor stručnih službi HNB-a u banci, tijekom kojeg se došlo i do bitnih saznanja o netočnostima u izvještavanju središnje banke, uključujući neiskazivanje povezanih osoba koje su istovremeno korisnici prekomjernih kredita i vlasnici banke.
         

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O tim nastojanjima središnje banke da se Credo banka održi i stabilizira javnost, iz razumljivih razloga, nije obavještavana. Budući da željenog učinka nije bilo - o čemu pobliže svjedoči jedan od priloga ovog priopćenja - i da štetne posljedice ne bi bile još gore, HNB-u nije preostalo drugo nego da, u skladu sa svojim ovlastima, Credo banci oduzme odobrenje za rad i to javno priopći.
         
Apsurdno je da se krivica za takav ishod i za sveukupne posljedice neadekvatnog bankovnog poslovanja pokušava prebaciti na HNB - ignoriranjem i zamagljivanjem stvarnih razloga za oduzimanje odobrenja za rad Credo banci, zamjenom uzroka i posljedica, te neistinitim prikazivanjem nadležnosti, obveza i procedura, kako u dotadašnjem poslovanju tako i u zbivanjima neposredno nakon oduzimanja odobrenja za rad Credo banci.
         
Nažalost, tome pribjegavaju ne samo osobe izravno odgovorne za način i rezultate poslovanja Credo banke, što u ovakvim situacijama možda i ne čudi, već i pojedinci iz nekih drugih javnih institucija. Daljnja zbivanja pokazat će koliko je pritom prisutno neznanje, te ima li kod toga i svjesnog obmanjivanja javnosti iz nekih zakulisnih razloga i interesa. Zabrinjavajuće je, također, da pojedini medijski djelatnici preuzimaju ulogu svojevrsnih promotora takvih sudionika u zbivanjima u i oko Credo banke, ne zamarajući se pritom previše pravnom i činjeničnom utemeljenošću tih optužbi, a niti mogućim štetnim posljedicama senzacionalizma bez pokrića.
         
S obzirom na takve okolnosti, smatramo svojom obvezom da javnosti, kojoj je, vjerujemo, stalo do istine i objektivne prosudbe o postupcima svih bitnih čimbenika povezanih sa zbivanjima u Credo banci, predočimo što potpuniji - za praksu naše i drugih središnjih banaka inače neuobičajeno iscrpan - uvid u relevantne pokazatelje i ključne razloge, kao i u zakonske i podzakonske propise na kojima su bile činjenično, pravno i stručno utemeljene odluke HNB-a.


Hrvatska narodna banka je uz ovo priopćenje na internetskim stranicama objavila i tri dodatna dokumenta: Rješenje o oduzimanju odobrenja za rad Credo banci d.d. Split s obrazloženjem, Postupanje Hrvatske narodne banke u pogledu oduzimanja odobrenja za rad i prisilne likvidacije Credo banke d.d. te aktivnosti vezane uz naplatu zadužnice i mjenica po računu Credo banke d.d. u prisilnoj likvidaciji, Primjena podzakonskih akata Hrvatske narodne banke u odnosu na zaštitu novčanih sredstava klijenata prema odredbi članka 42. stavka 5. Zakona o tržištu kapitala i odredbi članka 3a stavka 3. Zakona o osiguranju depozita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara