HND i PUZ osudili napad na fotoreportera

Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor fotoreportera HNDa najoštrije prosvjeduje zbog fizičkog nasrtaja pripadnika interventne policije na Davora Pongračića, fotoreportera Jutarnjeg lista u Gornjoj Gredi na mjestu prometne nesreće u kojoj je noćas pregažen policajac Dejan Kapetanović.

HND u priopćenju tvrdi da je Pongračića neidentificirani pripadnik Interventne jedinice policije šakom udario u potiljak i leđa, grubo ga odgurnuo, pa su mu od udarca pale naočale na koje je zatim netko nagazio.

U priopćenju PU zagrebačke koje je izdano u povodu medijskih upita o tom događaju, među ostalim stoji, da je policija s novinarom obavila razgovor, da se prema njegovim navodima obavljaju obavijesni razgovori i da će u slučaju da se utvrdi propust u postupanju policijskih službenika, pravovremeno biti poduzete odgovarajuće stegovne mjere.

U policijskom priopćenju također stoji da je noćas, desetak minuta iza ponoći zaprimljena dojava o napadu na policijskog službenika, nakon čega je sukladno Zakonu o policiji i Pravilniku o načinu policijskog postupanja započeto s provođenjem uhićenja, dovođenja, uporabe sredstava prisile, osiguranja mjesta događaja i slično.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HND u priopćenju navodi da je nasrtaj na fotoreportera bio s ciljem da ga se onemogući u snimanju uhićenja osumnjičenih osoba. Također se navodi da je Pongračić naglasio policajcu da je fotoreporter Jutarnjeg lista, da je u trenutku nasrtaja na njega bio dvadesetak metara udaljen od trake STOP policija te da ga pripadnik Interventne policije nije usmeno ili na bilo koji drugi način upozorio da ne smije snimati.

HND očekuje da će Ministarstvo unutarnjih poslova istražiti okolnosti nasrtaja na fotoreportera i zahtijeva da se utvrde sve okolnosti događaja, kao i je li bilo zlouporabe ovlasti policijskog službenika. Utvrdi li se da je do zlouporabe došlo, tražimo da se pokrene stegovni postupak, stoji u priopćenju HND-a.

(Hina) pp/xdm ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara