HND o haškim optužnicama protiv novinara i novinarskim nagradama

HRVATSKO novinarsko društvo smatra da bi se Haški sud mogao zadovoljiti isprikom novinara protiv kojih je Tužiteljstvo podiglo optužnicu zbog objavljivanja iskaza zaštićenog svjedoka zato što je, po mišljenju HND-a, objavljivanje tajnih dokumenata opravdano ako postoji opravdani interes javnosti, priopćeno je danas iz HND-a.

Izvršni odbor HND-a na današnjem je sastanku donio zaključke u vezi sa slučajem optužnica protiv trojice hrvatskih novinara i o njima će izvijestiti Europsku (EFJ) i Svjetsku novinarsku organizaciju (IFJ) te Haški sud.

Izvršni odbor na današnjoj je sjednici raspravljao i o iskazanom nezadovoljstvu ovogodišnjom dodjelom nagrada HND-a i zaključio da je u radu ocjenjivačke skupine za elektroničke medije koja je "radila u dobroj vjeri, bilo proceduralnih propusta". Ti propusti, smatra IO, ovogodišnju nagradu ne dovode u pitanje, ali zahtijevaju preispitivanje kriterija.

U zaključcima Izvršnog odbora HND-a navodi se da on "u okviru Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom čini i učiniti će sve da, iako nisu naši članovi, pomogne novinarima protiv kojih je podignuta optužnica od strane Tužiteljstva ad hoc Tribunala u Haagu zbog nepoštivanja suda".

"IO HND smatra da je, sukladno praksi Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu, objavljivanje tajnih dokumenata, a u tom pogledu i svjedočenja zaštićenih svjedoka, opravdano ako za to postoji opravdani interes javnosti".

"Smatra da je tako nešto moglo biti učinjeno bez objavljivanja identiteta zaštićenih svjedoka čime se njihova sigurnost dovodi u pitanje i obeshrabruje druge potencijalne svjedoke," ali da "kao olakšavajuću okolnost treba uzeti u obzir da je identitet zaštićena svjedoka otkriven ranije, a da na to nije bilo reakcije haškog Tužiteljstva".

"IO HND smatra da bi se Haški sud, uvažavajući dostignuti stupanj slobode medija u Hrvatskoj, te uvažavajući hrvatsku inicijativu i europsku praksu, u interesu pravde mogao zadovoljiti isprikom optuženih".

U vezi s nagradama HND-a, Izvršni odbor je zaključio "da prosvjed novinara HTV-a i RTL-a, nezdovoljnih ovogodišnjom dodjelom nagrade za najbolji TV-intervju i drugih nagrada, otvara konkretna i načelna pitanja o radu žirija, procjenjivanju i ocjenjivanju predloženih novinarskih uradaka, osobito u području elektroničkih medija.

"O tome će IO HND obavijestiti Središnji odbor i zatražiti da se ustanovi stručno povjerenstvo koje će zajedno s novinarima, aktivima, ograncima i zborovima pokrenuti široku javnu raspravu o novinarskim nagradama. "Do skupštine društva mora biti u potpunosti zgotovljen prijedlog te se mora poduzeti sve da novinarske nagrade steknu zasluženi dignitet", kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Dragutin Lučić Luce.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara