HND: Okrugli stol o objavi identiteta u kaznenom postupku

STALNI prijepor između novinara koji otkrivanje identiteta okrivljenika, pa i žrtve opravdaju pravom javnosti da zna, te suda i policije koji upozoravaju na zaštitu privatnosti bio je u središtu pozornosti današnjeg okruglog stola HND-a.

Nakon dvosatne rasprave u kojoj su uz novinare sudjelovali suci, državni odvjetnici i predstavnici policije zaključeno je da je riječ o još jednoj u nizu rasprava o stalno aktualnom prijeporu u kojem dvije strane teško nalaze "zajednički jezik" i ostaju na svojim pozicijama. Novinari se, naime, pozivaju na pravo javnosti da zna istinu i bude informirana, dok iz sudova i policije upozoravaju na zaštitu privatnosti.

Nasuprot tezama da treba mijenjati nejasne zakonske odredbe koje se mogu različito tumačiti i kojima se ograničava sloboda informiranja čulo se da se privatnost narušava neprimjenjivanjem postojećih propisa jer se bez ikakvih sankcija dnevno objavljuju imena sudionika u kaznenom postupku čime se krše i zakoni i novinarski Etički kodeks kojima je jasno regulirano pitanje objave imena.

Osim na nekoliko odredbi Etičkog kodeksa kojim se osobito štite maloljetnici, istaknuta je i preporuka Vijeća Europe o izvještavanju o kaznenim postupcima, iz srpnja prošle godine, "da prilikom izvještavanja o osumnjičenima, optuženima, osuđenima i drugim sudionicima u kaznenom postupku treba poštivati njihovo pravo na zaštitu privatnosti".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobitu zaštitu trebaju uživati pripadnici manjinskih i ranjivih skupina kao i žrtve, svjedoci, i obitelji osumnjičenih optuženih i osuđenih, a u svim slučajevima treba pažljivo razmotriti moguće teška posljedice objavljivanja informacija koje mogu otkriti identitet, neke su od preporuka Vijeća Europe.

Budući se i postojeći propisi o zaštiti privatnosti gotovo svakodnevno krše bez ikakvih posljedica bilo je mišljenja da se ništa bitno neće promijeniti izmjenom zakonom, već da se samo većom socijalnom odgovornošću novinara i nakladnika može ostvariti proklamirana zaštita privatnosti.

Većina sudionika okruglog stola ocijenila je da su novinari postupili profesionalno, savjesno i etično kada nisu objavili informaciju o nedavnoj otmici maloljetnika u Zagrebu do njenog sretnog okončanja.

Pravo na život, koji je u tome slučaju bio ugrožen, ima prednost pred slobodom informiranja i pravom javnosti da zna, zaključili su sudionici okruglog stola "Objava identiteta u kaznenom postupku, kaznene odredbe i etički izazovi" koji je organizirao Zbor novinara sudskih izvjestitelja HND-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara