HND osudio jučerašnji napad na novinare u Zadru

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) osudilo je jučerašnji napad članova udruge Hrvatski domobran na fotoreportere i novinare ispred crkve u Zadru gdje se održavala misa zadušnica za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

"Nakon što su jučer u Zadru ispred crkve sv. Ivana, u kojoj je služena misa zadušnica za poglavnika Antu Pavelića, članovi udruge Hrvatski domobran verbalno i fizički napali fotoreportere i novinare koji su izvještavali o tom događaju Izvršni odbor i Županijsko vijeće HND-a pitaju se je li time započeo otvoreni napad na slobodu medija u tom gradu?", navodi se u priopćenju HND-a.

HND smatra da je jučerašnji incident samo "vrh sante nasilja, netolerancije i pritisaka na medije i novinare" u Zadru, te da su "blagonaklonost tijela javne vlasti i neadekvatno ponašanje policije ohrabrenje za nasilnike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stoga HND poziva sva tijela javne vlasti, policiju, udruge civilnog društva, stranke, sindikate i Crkvu da javno osude jučerašnji napad na novinare i fotoreportere te da "sukladno svojim ovlastima i poslanju u ime javnog dobra pozovu na toleranciju i dijalog".

Zadarska policija danas je izvijestila da je do izgreda došlo prije mise kada neki pripadnici Udruge Hrvatski domobran novinarima nisu dopustili ulazak u crkvu. U policiji kažu da je incident prijavila jedna novinarka, rekavši da posjetitelji mise naguravaju i vrijeđaju okupljene predstavnike medija.

Policija nije intervenirala jer su se do njezinog dolaska svi razišli.

Prema prvim jučerašnjim informacijama incident je počeo kada je prije mise predsjednik Udruge Željko Stipić ispred crkve uhvatio za vrat fotoreportera "Večernjeg lista" u Zadru Antu Pavlinovića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara