HND: Slobodno novinarstvo preduvjet ostalih sloboda

U POVODU Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ističe u današnjem priopćenju da je slobodno novinarstvo jedan od najvažnijih čimbenika za demokraciju društva i države te preduvjet ostalih sloboda.

"Podsjećamo da novinarska profesionalna umješnost i savjest više nego u većini drugih profesija moraju činiti jedinstvenu i nedjeljivu cjelinu. Tek tada se može govoriti o novinarstvu kao tzv. četvrtoj vlasti, koja stvarno ne vlada ničim i ništa ne odlučuje, ali zato nadzire izvršnu i zakonodavnu vlast i presudno utječe na javnost", stoji u priopćenju koje je potpisao potpredsjednik HND-a Zdenko Duka.

HND ističe da je prvenstveni zadatak novinara i novinarskog društva braniti slobodu novinarstva i medija od bilo kakvih pritisaka i napada izvan novinarstva, ali i da sami novinari poštuju profesionalne i etičke standarde za koje se zalažu.

"Da bi bilo moguće biti i profesionalan i neovisan novinar nužno je boriti se za bolji, dostojan materijalni status novinara i novinarska radna prava - što jamči, iako to samo nije dovoljno, i profesionalnost i neovisnost".

HND ujedno poziva da se i na ovogodišnji Svjetski dan slobode medija prisjetimo brojnih novinarskih žrtava diljem svijeta te hrvatskih novinara koji su, obavljajući svakodnevni posao, pali u Domovinskom ratu.

(Hina) pp/xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara